Udstillinger

- som jeg har været med til igennem årene.






Igennem årene har jeg deltaget med mine modeller, arkivmateriale samt viden om danske modeller / produktioner i flere udstillinger.

Det begyndte i midten af 1980'erne, og den grundlæggende drivkraft i mit udstillingsengagement igennem årene har hele tiden været idéen om at lave PR for danske modeller/produktioner.
Håbet har hele tiden været, at kunne inspirere aktive mj'ere og importører / producenter samt - måske ikke mindst - at få nogle mennesker til at finde deres gemte / glemte modeltog frem fra skabe og skuffer og komme i gang med at trille med dette.

Om dette er lykkedes for mig må stå hen i det uvisse.

Igennem årene har jeg således været kraftigt involveret i følgende udstillinger:
Handelsbanken - udst. I 1984
Handelsbanken - udst. II 1984/85
DSB-skolen på Østerport oktober 1989
Den Danske Bank 1991
Jernbanemuseet maj 1994 - 31. oktober 1994
Danmarks Jernbanemuseum oktober 1999 - august 2001
Holstebro Museum oktober 2001 - september 2002



Desværre har jeg ingen billeder fra denne udstilling i mit arkiv. Udstilling I
Dette var en ren PR-udstilling for
Modelbaneforeningen "VESTEGNEN" - med gamle danske modeller, DSB uniform og kasket, fabriksskilte, et diorama fra foreningens årlige konkurrence - startede i HANDELSBANKEN på Hovedvejen i Glostrup fra 14/9 - 18/10 1984.
Denne udstilling fortsatte til filialen i Greve Strand (fra 19/10 - 15/11 1984), og den sluttede af i filialen på Hovedvejen i Tåstrup (fra 16/11 - 13/12 1984).

Foreningens medlem L.H.Blomberg havde lavet en helt forrygende baggrund med farvebilleder af dansk trækkraft.

Til top

KLIKbart billede

Forsiden på klubladet 1/1985 viser udstillingen med de nyeste danske modeller.




Et kig ind i montren fra den ene ende.


Udstillingerne fik også en ganske pæn omtale/dækning i de lokale aviser rundt om.
Her er f.eks. omtalen i Nord-Vest Avisen .


Udstilling II
Denne udstilling var en ren PR-udstilling med de nyeste danske modeller og viste således modeller siden 1982 fra Fleischmann, HampLi Models, Liliput, Märklin og PÅ SPORET.
Til denne udstilling mødte vi stor velvilje hos de involverede importører og producenter og lånt således adskillige modeller til montren.
Udover det rullende materiel var der et par dioramaer, en weatheret model af Holme Olstrup station samt tidens danske modelbanelitteratur som LOKOMOTIVET, Slagelse Ekspressen, Uk-Modelinformation samt selvfølgelig vort eget blad.
I kraft af de gode udstillingssteder blev denne set af mange mennesker.

Billederne er taget af fotograf Kim Larsen for lokalbladet Nord-Vest Avisen og viser indholdet af udstilling II i HANDELSBANKEN - her er den opstillet i filialen på Fr.sundsvej.

Vi startede i Hundige Storcenter med montren placeret ud til Centerstrøget (20/9 - 29/11 1984), forsatte i Lyngby Storcenter i julemåneden (30/11 1984 - 4/1 1985), hvorefter vi flyttede det hele til en meget modelbaneinteresseret bestyrer i filialen på Frederikssundsvej 60. Her tilbragte vi næsten 2 måneder (11/1-7/3 1985) hvorefter det var slut.

Der var endvidere planlagt udstillinger på Kommunedata i Ballerup og i Brøndby, men disse blev dog aldrig til noget.
Foreningens formand, Michael Christiansen, deltog aktivt i begge udstillinger både med indhold til montrene og også mht. opstilling / flytning af disse.

Igen i julemåneden i 1985 havde jeg en udstilling med de bedste industrimodeller i str. H0 samt et lysbilledeshow med danske modeller i HANDELSBANKEN i Lyngby Storcenter.

Til top






KLIKbart billede
Det lykkedes os også at få en del omtale af udstillingen - her ses et eksempel.




Og HER kan ses et eksempel på vort PR materiale.
DSBskolen
- 29. oktober 1989
I efteråret 1988 blev jeg involveret i den store udstilling på DSBskolen i København.
Det hele startede med at kantinebestyreren gerne ville have lidt aktivitet på skolen i en week-end og rettede henvendelse til Steen Spile - som på dette tidspunkt var medlem i
Modelbaneforeningen "VESTEGNEN". På denne måde kom jeg med i projektet.

Jeg mødte en række spændende mj'ere og havde sammen med dem et års inspirerende samarbejde med planlægningen af denne store udstilling. Vi ville genoplive de store modelbaneudstillinger fra 1950'erne og 1960'erne (Teknologisk Institut og Frederiksberghallen), og dette mål lykkedes i høj grad.
På den enlige udstillingsdag blev vi nærmest væltet omkuld af mere end 3.500 besøgende gæster - et antal som langt oversteg vor vildeste fantasi.
At der var fri entré til udstillingen bevirkede, at tilstrømningen blev så overvældende. Det var i en periode, hvor der ikke skete ret meget i de danske mj-kredse, og mange frygtede derfor at hobbyen var ved at uddø i Danmark. Men interessen for modeljernbane var heldigvis ikke så ringe som frygtet.

Set i bakspejlet var udstillingen meget idealistisk anlagt (i øvrigt helt i tråd med mine egne ideer), og den var tænkt som en præsentation af de danske modelbaneforeninger / -klubber, forretninger og forlag.

Det blev en succés, og de deltagende forretninger og forlag havde 'julelys' i øjnene pga. af den store omsætning.
Om de deltagende foreninger fik mange nye medlemmer står hen i det uvisse. Gruppen bag udstillingen fik en bid brød samt lidt at drikke som betaling for det store arbejde.

Dansk Model Jernbane Union (DMJU) var blevet inspireret af udstillingen, og et par år efter gav de sig i kast med at arrangere årlige modelbaneudstillinger - skiftevis i København og i Fredericia) - til gavn og glæde for danske mj'ere, forlag, forretninger, producenter og ikke mindst for unionens kasserer.
Idealismen var borte, og de besøgende skulle nu betale for at komme ind og se klubberne samt handle hos de deltagende forretninger.

Til top

KLIKbart billede

Desværre er der kun disse udtræk fra en Video8 optagelse.
Glostrup 800 år
- 1991
I forbindelse med Glostrup's 800 års jubilæum havde Modelbaneforeningen "VESTEGNEN" atter en udstilling i Den Danske Bank på Hovedvejen i Glostrup.

Udstillingsgruppen (Jørn, Torben & Finn) diskutere lidt detaljer.

Udstillingen var lagt i hænderne på Jørn Klinge, Finn Nauta-Ridderstrøm samt mig selv, og temaet var fremvisning af danske modeller i flere skalastørrelser (Industri-modeller såvel som hjemmebyggede modeller) og bl.a. en komplet samling af arnolds danske modeller i skala N.

Til top







Udstillingsgruppen bestående af Poul P., Anne-Mette (designeren af plakaten), Flemming Pr., Torben Z. og Jørgen H.(forrest)
Jernbanemuseet
- 20. maj 1994 til 31. oktober 1994 (udstillingen blev forlænget til midten af januar 1995, men den burde rettelig have været blevet stående som en permanent udstilling om dansk tog i model).

Mange udstillinger opstår ved en tilfældighed, og denne store udstilling på Jernbanemuseet var een af disse.

En aften sad jeg sammen med min gode ven, Flemming Pryner (måske kendt fra bøgerne om "Long"), og kiggede på de seneste "fund" til min samling, da Flemming pludselig sagde: "Hvorfor laver vi egentlig ikke en udstilling på Jernbanemuseet ?"

Flemming kendte en samler på Fyn (Poul) som supplerede min samling, og sammen kunne vi 3 præsentere et meget stort udvalg af modeller fra de danske modelbaneproducenter siden 1946 - samlingerne omfattede biler i 1:87, bygniger (især huse & stationer i pap), signaler, tidskrifter om modeljernbane, transformatorer, træer samt selvfølgelig trækkraft og vogne.
Da vi også havde mange brochurer, kataloger samt ikke mindst annoncer, kunne vi endvidere krydre en udstilling med mange sjove og spændende ting fra perioden.

Flemming præsenterede idéen for museet, og vi fik helt frie hænder til at lave en udstilling på den store balkon. Fra museets side fik vi koblet Jørgen Halvorsen på udstillingsgruppen, men dette var intet handicap, da Jørgen havde en masse spændende ting i sine gemmer og således supplerede gruppen med sine modeller.

Flemming gik i gang med at designe udstillingen og på mange weekend-møder på Fyn, fik gruppen arbejdet sig ind på emnet "danske tog i model".
Hele balkonen blev fyldt med montre, og på de mere end 120 hyldemeter lykkedes det at få vist opfattelsen af tog i model igennem mere end 100 år.

Det begyndte med emaljetog (fra 1890erne) fra "Glud & Marstrand", og via de elegante modeller i træ fra Kay Bojesen og videre over blytog fra "Pilot" (begge fra 1930erne), kom vi til de danske producenter af elektrisk tog som "DSB SPOR 00" og "Game" samt "Pionér Expressen" (fra 1940erne), og via "Long" samt flere Små-serie producenter (fra 1980erne) kom vi helt frem til "HELJAN" (fra 1990erne).
Jo, vi fik vist det hele med.

Det vi ikke selv havde i vore samlinger, lånte vi af meget gode samlervenner samt fra forskellige museer (Den Gamle By i Århus, Kunstindustrimuseet samt Nationalmuseet).

Til top

Et gennemillustreret "special"-katalog blev trykt til udstillingen, og i dette vises modellerne og historien om Pioner Expressen fortælles.

Danmarks Jernbanemuseum
- 14. oktober 1999 til 31. august 2001.
Da jeg på et tidspunkt i løbet af 1998 ryddede lidt op i mit arkiv og samtidig sad og kiggede på gamle annoncer, ja så 'snublede' jeg over en udstillingsidé. Efter et par år med skiftende navne så fik den største danske producent af bliktog i spor 0 i 1949 sit endelige navn; Pionér Expressen.

Mere om denne udstilling findes
HER.

Til top

HOLSTEBRO MUSEUM
- oktober 2001 til september 2002.


I Modelbaneforeningen "VESTEGNEN" var vi i midten af 1980'erne ret så aktive (i modsætning til de fleste andre foreninger/klubber på den tid) mht. at lave PR for vor hobby.
Eet af vore medlemmer var ansat i HANDELSBANKEN, og man havde nogle låsbare montre med indbygget lys i flere af områdets store filialer.
Vi fandt at disse gav en glimrende mulighed for at skabe interesse for modeltog, og vi fik stablet et par udstillinger på skinner

Den ene udstilling foregik i vort lokalområde og havde til formål at skaffe flere medlemmer til enten vor egen forening eller gerne til een af de andre foreninger i dette område.

Igennem mange år havde foreningen en årlig udstilling i banken på Hovedvejen i Glostrup, og disse var meget forskellige.
Et af årene var det lykkedes os at låne et anlæg hos den danske importør af Märklin, og et af vore medlemmer servicerede dette i hele udstillingsperioden. Og i 1988 havde vi fået lagt en dioramakonkurrence ind i udstillingen.
Jo, der skete noget i banken i de år :o))


Til top

www.DANSKmodel.dk