Historien


Foto


Annoncer


Oversigt

Historien mv.

Periode: 1933 - 1974.

Opdateret d. 4.2.2017
De fleste forbinder nok navnet Pilot med skibsmodeller i bly, men man fremstillede også mange andre ting i gennem de mange år siden begyndelsen af 1930'erne, hvor Henning Cortsen startede firmaet.

KLIK for at åbne pdf-fil med historien.Jeg vil ikke skrive om firmaets historie her, da denne kan læses flere steder.

I det lille fine blad "SAMLER & GENBRUGS Sprøjten" fra 1980'erne for samlere af alskens slags har Poul Bech (Fredericia) således på glimrende vis skrevet firmaets historie - denne findes i blad 1986/3.

Da næppe mange i dag kan finde dette blad, så har jeg skannet historien
KLIK HER

for at åbne pdf-filen.

I 1980'erne blev der i øvrigt fremstillet en reklamevogn med en kølevogn fra Märklin som basis.
Denne vogn findes med påtryk i enten grønt eller i rødt, og den blev formentligt fremstillet af TOGBØRSEN i Roskilde.Et andet godt sted at læse om Pilot er i det 46 siders A4-hæfte som samlerkredsen "PILOTmodeller - Samleren" udgav i 2006.

Hovedvægten i dette værk ligger på blyskibe, men der er også interessante informationer for samlere af bil- eller togmodellerne - samt nogle farvebilleder, annoncer mv.I 1994 fyldte udstillingen "danske legetøjstog" hele balkonen på Danmarks Jernbanemuseum.
Initiativtager til denne udstilling var Flemming Pryner (Skodsborg) og sammen med Poul Pedersen (Ølsted) samt mig selv (Vallensbæk) fyldte vi mange af montrene med modeller fra vore samlinger - bl.a. også modelbiler fra Pilot.
Vi 3 samlere kunne selvfølgelig ikke selv dække en periode på mere end 100 år fyldestgørende, så vi lånte modeller hos diverse museer samt hos samlervenner.

KLIK for stort billede.Pilot havde omkring 1936 fremstillet en meget omfattende serie blytog i skala 1:170, og modeller fra denne produktion ville vi også meget gerne vise i udstillingen.

Jeg kontaktede derfor John Hansen (Ålsgårde), og John kom til Odense med sin imponerende samling af dette blytog inkl. et par jernbanefærger.

KLIK for stort billede.
John Hansen var stifteren af foreningen "PILOTmodeller - Samleren", og han var aktiv i forenigen til sin død i 2007.
John havde en ubeskrivelig stor viden om Pilot, og han var således den helt rigtige at invitere med i den store udstilling.


De 2 KLIKbare billeder med blytoget er fotograferet af museumsinspektør Jørgen Larsen, Danmarks Jernbanemuseum.


Den imponerende samling skulle i øvrigt være overdraget til "Esbjerg Fiskeri og søfartsmuseum".

Produktionen af disse jernbanemodeller i bly er formentlig fremstillet indtil begyndelsen af 1948, da der kendes til en annonce fra "LEGETØJS-TIDENDE" hvori skibe og tog nævnes - i samme annonce nævnes også "PILOT Trafikminiature".


KLIKbart billede.
I 1948 sendte Pilot en serie små blymodeller på markedet under navnet "PILOT Trafikminiature". Modellerne var i str. 1:200, og det var en ret så omfattende serie - som det kan ses af prislisten.For mange år siden er jeg faldet over de viste modeller i bly.
Model nr. 2 fra venstre er mærket "Bento" i bunden (en 'hård' dansk konkurrent med ca. 15 - 20 modeller), og nr. 3 er uden mærke. Model nr. 4 og 5 er mærket "PILOT".


Pilot eller ???


Modellen er mærket "PILOT" i bunden.
Hvad der egentlig fik Pilot til at lave denne serie i en utrolig lille størrelse står hen i det uvisse.

Måske var det
- pga. råvaremangel kort efter WW II ?
- fordi man var inspireret af de forme af "Werhmacht Modelle" som Wiking havde sendt til Danmark i 1939 ?
- fordi man var blevet inspireret af engelske produkter ?
- en bestillingsopgave til et trafikspil eller til træning i trafiksikkerhed ?
- ???

Tja, spørgsmålene er mange, MEN det var bestemt ikke legetøj til små børn.

Det formodes i øvrigt at "PILOT Trafikminiature" kun har været produceret i en meget kort periode - mit eget gæt er på ca. 1½ til 2 år.

Pilot fremstillede også i en periode i 1950'erne en togserie i plast med messinghjul i skala 1:170 (?)
Jeg er kun faldet over informationer om 8 af disse modeller et enkelt sted - prisliste fra august 1953 - og om denne liste viser det samlede antal af modeller er jeg usikker på.


MEN,
det er jo modelbilerne i str. H0 det drejer sig om her.


Foto: Museumsinspektør Jørgen Larsen.

Klik HER for at komme tilbage til historien om modelbilerne i str. H0.Til topwww.DANSKmodel.dk