NYT i forretningerne





Til 2004-nyt del I (jan. - juni).




31. december 2004 Modeltog for voksne...
AOF Vestegnen har i forårsprogrammet "Modeltog for voksne" som et af de mange tilbud (hold 53906).
Kurset finder sted i Hedehusene Fritidscenter og starter onsdag den 2. februar. I løbet af de 10 onsdage vil man få en grundig introduktion til hobbyen - inkl. et besøg i en modeljernbaneklub.


23. december 2004 Så kom den nye hjemmeside i luften...
Med 2 ugers forsinkelse fik HELJAN den nydesignede hjemmeside i luften.
Da hjemmesidens indhold endnu ikke er helt på plads, så vil der være en del opdateringer under flere af menupunkterne i den kommende tid.
Men man er atter 'i luften'.

Det virker som en overskuelig og funktionel hjemmeside, og det synes at ville være let at finde frem til informationer om en aktuel model.

Hvis man betragter menupunktet "Produkter" isoleret, så fremstår dette nu nærmest som en mj-forhandlers WEB-forretning. Her er det hele: Produktinformation, billede af produktet med mulighed for at forstørre dette, aktuel lagerstatus samt en indkøbskurv.
Det er der som sådan intet nyt i, men nu fremtræder det blot langt mere iøjenfaldende for hjemmesidens besøgende.
Hvordan de danske forhandlere evt. vil reagere på denne "kollega" må tiden alene vise.

En imponerende produktionsplan for 2005/2006...
HELJAN har offenliggjort en revideret produktionsplan for de næste 1½år, og den er ret så imponerende.
Alt i alt har man planer om 40 modeller i str. H0 (25 danske og 15 svenske), 22 modeller i str. 00 til det engelske marked og sluttelig også et lokomotiv til det engelske marked i spor 0.

Som planerne ser ud lige nu, så skulle der forventes litra BD, Bk, Bc-t, AB, CC, CD og Dh til det danske marked allerede i januar 2005.
Senere på året skulle litra PR, IC-3 Kystpilen, PB, IAK, HD, IAR samt en blå MY'er komme på markedet.

Det er godt at have planer, men disse er nu en gang ikke et løfte om levering af en given model til en bestemt tid. Planer kan ændres henad vejen, og modeller kan således blive udskudt (eller helt aflyst), og helt nye modeller kan dukke op på listen.

Men spændende ser det ud.


21. december 2004 Mere om litra PR samt nu også om litra MH...
Det senste nr. af LOKOMOTIVET har efterhånden været på gaden i små 14 dage nu, og i dette nr. kan man især læse om forbillederne til 2 kommende modeller - litra PR fra HELJAN og litra MH fra MG-Togmodelle.dk.

Tidskriftet har også en fyldig omtale af de nyeste danske modeller - inkl. en omtale af HELJANs program for 2005/06 - samt en masse byggetips mv.

Af stoffet om 1:1 kan vel især nævnes artiklen om privatbanernes "Marcipanbrød" samt farveskemaet.


21. december 2004 Ting ta´r tid...
Vore modelbaneproducenter har adskillige projekter i luften på samme tid. Nogle af disse er veldokumenterede og projektet bliver hurtigt til en færdig model. Til andre projekter kan det knibe gevaldigt med at finde den fornødne dokumentation (ofte den sidste lille detalje), og der kan gå år fra den første idé undfanges til den endelige model.

Den næste model fra DWA-hobby bliver epoke III udgaven af en tankvogn fra "SOLOFABRIKEN" - den er med bremseplatform og har grå tank samt sort undervogn.
Denne beholdervogn hører således til et af de mere drilske projekter, og først efter intens forskning i mere end 4 år har DWA-hobby" således fundet de sidste oplysninger om tankvognen.

Hvis tilstrækkelig interesse haves hos kunderne, så skulle der senere komme en model af den oprindelige epoke II/III tankvogn fra "SOLOFABRIKEN" - den er med bremsehus og har rød tank samt sort undervogn.


11. december 2004 Nu er den her...
De store Q-vogne med bremseplatform er atter kommet til Danmark efter den lille sviptur til Kina for at få rettet fejlen i første sending.

Vognene skulle være i forretningerne her sidst på ugen - senest i begyndelsen af den kommende uge.

INFO: hobby trade


8. december 2004 Så er der 1 uge tilbage...
De store Q vogne fra hobby trade rullede hurtigt ud fra forretningerne, og de kan være svære at finde rundt om.
Derfor denne lille "reminder" om, at den 15. december er sidste frist for forudbestilling (med rabat) af de små Q vogne - dvs. om 1 uge.


7 december 2004 KM Text er nu på skinnerne...
KM Text har vel efterhånden slået sit navn godt og grundigt fast blandt mj'erne som leverandør af nogle fantastiske litreringer.

Med et netop udsendt vognbyggesæt af OHJ C 218 - 219 & HTJ C 34 betræder man helt nye stier.

På DMJU-udstillingen i Valby præsenterede man byggesættet for de mange interesserede besøgende.
Nu er man nået så langt med projektet, at man netop har leveret de første byggesæt ud til forhandlerne.

Der er tale om et komplet byggesæt til een af bogie-vognene.
Sættet består af en resinstøbt vognkasse, fræsede vognbundstykker, industristøbte vinduer, bogier, hjul, puffer, dele i ætset nysølv (f.eks. endeperroner), koblinger med NEM-kortkoblingskulisse mv.
Selvfølgelig følger der også bemalingsanvisning, påskrifter og vejledning med fotohenvisninger med i sættet.

Hvis byggesættet skulle gå hen og blive en succes (og hvorfor skulle det egentlig ikke blive det ?), så vil man fremstille flere sæt med vogne fra OHJ/HTJ.

INFO: KM Text
- hvor du kan læse meget mere om denne spændende nyhed samt finde en oversigt over forhandlerne.




Skulle du være den lykkelige ejer af 1 stk. OHJ 20 fra DAN-TRAIN (udsendt i 1982), 1 stk. OHJ 24 ell. 39 fra Felix Models (udsendt omkring 1984) eller et "Marcipanbrød" fra Tikøb Hobby (her har jeg ikke helt check på årstallet), tja så er personvognen(-e) altså kommet på markedet nu.


6. december 2004 Masser af stof om litra Pr...
I nr. 84 af tidsskriftet banen (som netop nu er på vej ud til landets forretninger) "varmer" man med et par artikler op til den kommende model af litra Pr fra HELJAN. Dels en artikel om Pr-turen som HELJAN arrangerede for "Løft-i-flok" mj'erne, og dels en om selve litra Pr.
Begge artikler er krydret med mange lækre billeder samt ikke mindst mange faktuelle oplysninger om forbilledet.

I forordet til bladet skriver redaktøren om bl.a de nye Q-vogne fra hobby trade
" - en nyhed der sikkert vil få positiv afsmitning i branchen, for sandt at sige har vi ikke tidligere set mere detaljerede danske godsvogne ! "

Jeg er så ganske enig med Vido Hribar.
Jo, det er nogle utrolig veldetaljerede modeller - "rent sukkertøj" - som vi nu er blevet præsenteret for, og vi går afgjort en spændende tid i møde.





1. december 2004 Nyt katalog fra Liliput...
Så skulle kataloget 2004/2005 fra Liliput være klar.

Der findes en række ganske interessante modeller i årets katalog - dog ingen danske.
Men da man stadig har modellen af den skønne SVT 137 i kataloget, så burde det være muligt (med nogle få modifikationer) at skaffe os lyntoget Berlin - København.

Men, men, men en model af dette lyntog vil kræve stor opbakning blandt de danske forhandlere. Og forunderligt nok så har vel netop en manglende opbakning blandt mange af landets forhandlere holdt de flot detaljerede / velkørende modeller i et fornuftigt prisleje langt væk fra de interesserede danske mj'ere.
Forunderligt nok fordi Liliput altid har haft et godt ry blandt danske mj'ere.

INFO: Liliput.


30. november 2004 Ny hjemmeside hos hobby trade...
På en smuttur rundt på nettet faldt jeg over en spændende hjemmeside.
Som sådan var siden egentlig ikke ny, for hobby trade har haft en hjemmeside i luften i ganske lang tid.



hobby trade har netop sat en nydesignet hjemmeside i luften - det er åbenbart ret så populært hos danske producenter i disse dage.

En ganske flot og overskuelig side som er lige til at gå til.
Siden indeholder informationer om modellerne samt artikler om forbillederne (helt fint), og der lægges op til langt mere henad vejen.


30. november 2004 FANTASY-modeller ! Åh nej, ikke nu igen...
FANTASY-modeller må være noget en bestemt herre har skabt i sin vrede. Eller var det mon en profitsøgende ansat hos Märklin ???

Igennem en lang årrække har danske mj'ere været forskånet for dette uvæsen. Oprindelig kom disse på markedet i perioden fra 1984 til oktober 1992, og det blev til i alt 10 stk. af slagsen inden interessen for sådanne ebbede ud.
Dengang kom FANTASY-modellerne på markedet fra den danske importørs side, og de kunne købes i alle landets forretninger.

Indenfor det sidste årstid er der kommet danske FANTASY-modeller i en lind strøm - hele 7 stk.*) på knap 1 år !!!
Og flere er på vej.

Nu bestilles / udgives FANTASY-modellerne af en enkelt forretning, og de udbydes til vidt forskellige priser - en enkelt er helt ude af proportion for en model med en 4415 kølevogn som basismodel.
Står det virkelig så sløjt til med økonomien hos enkelte danske forhandlere ?
Det er ren og skær spekulation i folks samlermani.

En følgevirkning af disse modeller er, at nogle "kreative" mj'ere skynder sig at købe nogle modeller og derefter sætter disse til salg på f.eks. QXL for at 'tage røven" på nogle andre mj'ere (som ikke kender forretningsprisen).

Tja, det gamle ordsprog "Den kloge narrer den mindre kloge" lever skam i bedste velgående :-<

*)De 6 af disse er med en model fra Märklin som basismodel, og 2 af disse er en slags "Anlednings"-modeller (dvs. udgivet i forbindelse med en anledning / begivenhed).


24. november 2004 De har travlt hos HELJAN...
Mens een og anden måske går rundt og venter på nye danske modeller fra HELJAN, tja så har de faktisk rimeligt travlt på Fyn - nå ja IKKE med danske men med engelske modeller.
Det burde vel være en offentlig hemmelighed, at man ikke kan leve af udelukkende at producere modeltog til det danske marked.

HELJAN har succes på det engelske marked, og man har netop bragt 4 helt nye modeller af Class 52 lokomotivet på markedet.


Og når man en lille ugestid efter leveringen af Class 52 maskinerne forventer at kunne udlevere hele 15 nye modeller af Class 47, ja så er det ikke så underligt, at man pt. har drøntravlt på Fyn.

HELJANs hjemmeside er lukket pt. pga. omlægningen til et nyt design. Man forventer at den nye hjemmeside åbnes i løbet af uge 50 - for mj'ere som ikke er så skrappe til ugenummereringen, så er uge 50 altså først i næste uge ;o)

INFO: HELJAN.


18. november 2004 Frichs MY'erne bliver flotte...
Fra HELJAN er der frigivet en serie billeder af de kommende litra MY fra "Frichs".

Billedserien mere end lader ane, at det vil blive nogle utrolig flotte modeller af de 2 danskfremstillede litra MY.

Man er nu nået så langt i processen, at der efterhånden kun er nogle småjusteringer tilbage, inden man går i gang med produktionsrunnet af modellerne.
Heljan forventer at kunne udsende modellerne i januar 2005, men der er dog en spinkel chance for, at man allerede i indeværende år kan have en af de smukke damer i hånden.
1201 = Marilyn Monroe / 1202 = My fair Lady.

INFO: HELJAN hvor resten af billederne kan ses.


17. november 2004 Q-vognene var et godt modelvalg...
At Q-vognene fra hobby trade var et utroligt godt modelvalg, vidner den store efterspørgsel fra mj'erne på. De store Q-vogne havde ikke været i forretningerne i mange dage, før de kunne meldes udsolgt fra producenten - det er vist rekord for modeller fra en dansk producent.

Jeg fik i en snak med Karsten fra hobby trade, og i denne kunne jeg ane, at der pt. var gang i flere spændende ting.

Danske mj'ere har formentlig en fornemmelse af, hvilke varianter vi kan forvente over de store Q-vogne. Så mest spændende var det vel at høre, at Di4 projektet til vore norske mj-venner skred fremad.
Hos hobby trade er man meget langt fremme med Di4 projektet, og man er nu i gang med at finde frem til den helt rigtige farve til body'en samt de rigtige litreringer.
Noget tyder på at ventetiden for en velkørende Di4 efterhånden er til at overskue.


16. november 2004 Det kniber vist allerede med øllet...
Da jeg tog modellen ud af æsken var min første tanke: "Hold da kæft, hvor ser den bare lækker ud...".
Og det skønt jeg vidste, at det var en FANTASY-model uden forbillede, så faldt jeg altså i staver over den flotte model.

Og, hvad var det så for en model ?
Jo, det var skam nyheden fra MG-Togmodelle.dk - en ølvogn fra "Thor Bryggerierne" i Randers.

KLIKbart billede

FANTASY eller ej !
Modellen vil pynte i godstogsstammerne på mange anlæg.

Modellen har en stor Q-vogn fra hobby trade som basismodel, og den har nogle meget flotte og skarpe påtryk.
Som sædvanlig er der tale om et engangsoplag i et meget begrænset antal.

INFO: Tog og Tekno.


14. november 2004 Så er de her, Q-vognene...
Med nogen forsinkelse er de store Q-vogne fra hobby trade nu rullet ud i forretningerne, og hvilken model.
Det er en utrolig flot og meget detaljeret model - vedlagt i æsken en pose med bremseslanger.

Desværre har modellerne med bremseplatform fået denne monteret forkert, så disse kommer først på markedet om et stykke tid. Mange modeller er sendt retur til producenten for at få rettet fejlen, men med udvalget af modeller uden bremseplatform skulle det nok være muligt at sætte rigeligt med nye godsvogne i drift her og nu.

Så et stort
TILLYKKE

til hobby trade med deres første godsvogn !

INFO: Taastrup Togkælder.


1. november 2004 En ny ølvogn på vej i str. H0...
I løbet af november måned vil endnu en "dansk" ølvogn se dagens lys.

Der er tale om en model af en ølvogn fra Bryggeriet Thor i Randers.
Modellen er baseret på den nye Q-vogn fra hobby trade, og det er MG-Togmodelle.dk som står bag denne.
Det er en nostalgisk ølvogn, og man lægger fra producentens side på ingen måde skjul på, at der er tale om en FANTASY-model - dvs. en model uden forbillede i str. 1:1.

FANTASY eller ej så vil den formentlig blive flået af hylderne i stil med tidligere udsendte ølvogne.

INFO: Tog og Tekno.


Stømførende H0 kobling...
I det stille har HELJAN bragt en interessant nyhed til H0-folket på markedet. Der er tale om en strømførende kobling ("Power coupler").
Strømførende koblinger er tidligere set fra andre producenter, men koblingen fra HELJAN har en ret væsentlig forskel - man er IKKE tvunget til at køre i faste stammer, men man kan koble og afkoble vogne efter behov !

Koblingen er i sin oprindelse blevet udviklet til et udenlandsk togsæt (en lille bestillingsopgave), og nu kommer den så som løssalg med 2 stk. koblinger til en ganske rimelig pris.

Det må vel siges at være ikke så lidt af en sensation fra vor danske producents side, og formentlig vil denne nye og fleksible kobling nok blive værdsat af europæiske mj'ere.

INFO: HELJAN


Postvogn litra DH i str. H0...
Det er nu et par år siden, at HELJAN sendte nogle modeller af postvognen litra DH på markedet.

Nu er tiden inde til en ny serie af disse postvogne, så i nær fremtid - sådan ca. i begyndelsen af det nye år - vil modeller af litra DH med driftsnumrene 5301, 5306 & 5315 være at finde i forretningerne.

INFO: HELJAN


17. oktober 2004 Videofilm på tilbud...
Jernbanefilm på VHS-videobånd har igennem mange år været et hit, men i det seneste par år har flere og flere af disse produktioner også fundet vej til DVD'en.
I konsekvens af dette har Johnny fra Taastrup Togkælder" sat sit udvalg af videobånd på tilbud.
Måske skulle du slå et smut forbi og se om ikke lige 'drømme'-videoen var imellem.

INFO: Taastrup Togkælder.


17. oktober 2004 Også danske nyheder i skala N...
Hvis du er til skala N, så skulle du måske slå et slag inden om på Lars Lindhard's hjemmeside udelukkende om skala N.

På www.skala-n.dk kan du bl.a. læse om efterårets danske nyheder til skala N.


15. oktober 2004 VW pickup i str. H0...
Fra BREKINA er der netop kommet en ny dansk bil på markedet.
Der er denne gang tale om en VW pickup fra "De Danske Spritfabrikker", og den vil uden tvivl finde indpas på mange anlæg.
KLIKbart billede

Denne VW pickup vil pynte på mange anlæg.
Som sædvanlig er der tale om et engangsoplag i et meget begrænset antal.

INFO: Tog og Tekno.


13. oktober 2004 Nu har du vel husket...
Den 15. oktober er sidste dag for forudbestilling af modelnyheder fra de danske producenter.

HELJAN
Det er stadig mulig at forudbestille MY 1201 og 1202 med forventet leveringstermin 1. kvartal 2005.
Rabat kr. 500,00 pr. lokomotiv.

hobby trade
De små Q-vogne med forventet leveringstermin 1. kvartal 2005.
Rabat kr. 20,00 pr. vogn.

MG-Togmodelle.dk
Rangérlokomotivet litra MH i mange varianter med forventet leveringstermin 1. kvartal 2005.
Rabat kr. 100,00 pr. lokomotiv.

Så måske skulle du benytte en af de sidste dage i efterårsferien til en smuttur indenom hos din lokale forhandler ?


9. oktober 2004 Mere om 50 års festen for Nohab...
Nr. 83 af tidsskriftet "banen" er på vej ud i landets forretninger, og dette nummer indeholder en række artikler om det store dieseltræf på Danmarks Jernbanemuseum i august - samt ikke mindst mange skønne billeder.

Som vanlig er der også mange omtaler og billeder af modelnyhederne samt en fyldig omtale af Valby-udstillingen.

Hvis du endnu ikke skulle have set min egen beretning fra "Dieseldage 2004", så kan du finde denne HER.


6. oktober 2004 Også fart på hos...
Også hos hobby trade har man en masse modeller på produktionsplanen.
De store Q-vogne burde snart være ude hos forhandlerne i 17 modeller. Efter planerne skulle de store Q-vogne i begyndelsen af 2005 efterfølges af en serie af de små Q-vogne. I denne serie er der planlagt 24 modeller.

Efter nogle år, hvor de danske producenter overvejende har udsendt modeller af personvogne, kommer der altså nu mange godsvogne. Det skal blive spændende at følge modtagelsen af disse hos mj'erne. MEN, det er nogle vogne som i 1:1 kørte i en årrække i et betragteligt antal, så mon ikke det nok skal gå godt ?

MZ-projektet tager mere og mere form, og således lyder (en nok noget optimistisk) melding, at disse skulle være ude i starten af 2005.
Der vil i første omgang kommer MZ'ere i version 1 og 4, og der vil komme 3 vinrøde samt 6 i rød/sort.
Modellerne vil komme i AC og DC samt uden eller med Lokosound lyddekoder, så alt i alt vil der komme hele 36 enheder !

INFO: Kystbanen, hvor du kan finde en oversigt over de mange modeller fra hobby trade.


4. oktober 2004 Skal, skal ikke ?...
Som producent kommer man ud for mange valg i fremstillingsprocessen, og således har der været flere af slagsen i forbindelse med det aktuelle litra Pr-projekt.

Helt tilbage fra de tidligste udmeldinger om en litra Pr som en efterfølger til P-maskinen har HELJAN i ord såvel som i stregtegninger været af den overbevisning at bl.a. tenderen til litra P kunne genanvendes uændret.

Her en tegning af litra Pr med en tender til litra P.

Da tenderen til litra Pr var markant anderledes, kom der ret hurtigt lidt debat om HELJANs valg af P tenderen til litra Pr, og mange mj'ere troede således, at man hos producenten var opmærksom på forskellen samt havde tilrettet projektet.

...og her litra Pr med den korrekte tender.

Kommunikation kan til tider være en svær størrelse at håndtere, og producenten og mj'erne har begge opfattet signalerne forkert.

En mindre omtale af projektet i et af bladene her på det seneste samt et par efterfølgende mails til HELJAN fik sat gang i en hel masse positive ting.

Hos HELJAN havde man hele tiden ment, at mj'erne godt kunne leve med et kompromis som et genbrug af litra P tenderen.
Her er jeg personlig tilbøjelig til at give firmaet ret. Langt de fleste mj'ere ville ikke spekulere over forskellen på tenderne og køre med den tilbudte, nogle ganske få % af mj'erne ville være klar over forskellen og ærgre sig, og yderliger nogle få % ville skyndsomt ombygge tenderen.

På et i hast indkaldt møde med en snæver skare mj'ere, fik HELJAN en helt klar og enslydende tilbagemelding fra disse:
"Lav en korrekt tender til litra Pr".

En flot tegning af den specielle kulkasse til litra Pr.

Alt har som bekendt en pris, og en ændring af værktøjerne vil således betyde en mindre merudgift for den kommende model.

MEN, der er nu sket meget i verdenen siden modellen af litra Pr blev prissat for ca. 2 år siden (tænk blot på dollarkursen, olieprisen mv.), så alene disse faktorer kunne berettige til en prisjustering.

At vi nu også vil få en model, hvor der er plads til en dekoder i tenderen (hvad der ikke var plads til i tenderen til litra P), gør nok sit til at prisjusteringen er til at sluge.

HELJAN (og de øvrige danske producenter) er netop kendt for at lave korrekte modeller til det danske marked (og modeller i disse små oplag har altså sin pris), så lad de udenlandske producenter om at lave ommalede eller tillempede modeller.

Det vi får nu, er en helt igennem korrekt model af et spændende dansk lokomotiv.

Godt gået HELJAN !

Alle deltagerne i "løfte-i-flok" projektet får i øvrigt "rabat" på prisjusteringen.


30. september 2004 Nyhedsbrev fra HELJAN...
Et nyt tiltag fra HELJAN har været undervejs et stykke tid, og nu har det så set dagens lys; et nyhedsbrev til mj'erne.

I det ene nyhedsbrev beskrives produktionsplanerne (m/forbehold for ændringer) frem til 2006.
Planerne omfatter 19 DSB modeller i str. H0 samt 1 MY'er til skala 0, 14 SJ modeller og ikke mindre end 28 modeller i str. 00 til engelske mj'ere.


Det andet nyhedsbrev er en orientering om forløbet af Pr-projektet, samt nogle gode argumenter for at ændre modellen i sidste øjeblik og fremstille en korrekt litra Pr.

Begge nyhedsbreve kan du finde på HELJAN's hjemmeside.

INFO: HELJAN


29. september 2004 Turen med litra Pr...
Nu på søndag (den 3. oktober) er dagen hvor HELJAN har inviteret deltagerne i 'løft-i-flok' projektet for litra Pr på en gratis køretur T/R København - Næstved.
Selvfølgelig foretages turen med et litra Pr lokomotiv; nemlig Pr 908 som også vil være een af de kommende modeller.

Menukortet ser lovende ud, men mon ikke også at der vil være nogle flere overraskelser undervejs ?
Vi får se.


27. september 2004 Private godsvogne til epoke IV...
Hvis du kører str. H0 epoke IV, så må artiklen om "Private vogne optaget hos DSB" i "Lokomotivet" nr. 79 være det 'rene lykkeland'.
I en velillustreret artikel gennemgår Torben Andersen udvalget af private vogne igennem årene fra de forskellige producenter.


27. september 2004 Først figurerne og nu vognen...
Tidligere på året (se 18. juni 2004) skrev jeg, at nogle af de kendte figurer fra Olsen-banden var kommet i str. H0. På det tidspunkt arbejdede Kim Møller fra Tikøb Hobby på en model af den fra filmlærredet nok så kendte Franz Jäger vogn.
Nu er vognen færdig, og HER kan du se det færdige resultat.
En flot model af et stykke dansk kultur.

Hvis der findes interesse for flere relevante modeller i denne serie, så lad et ord falde herom til Kim.


21. august 2004 Ny medarbejder hos HELJAN...
Hos HELJAN har man styrket salgsafdelingen med en ny medarbejder. Trine Søgaard er blevet ansat i afdelingen, og selvom hun mest vil tage sig af kontakten til forhandlerne, så vil Trine nok også komme i kontakt med mange mj'ere.

Til de af jer som ikke fik hilst på eller set Trine på HELJAN's stand i Odense, så er der her et billede af den nye medarbejder.


Kim Nannestad sammen med Trine Søgaard

I Odense fik jeg en længere samtale med Kim Nannestad, og det er mit indtryk, at man fra HELJAN's side - nu hvor man har flere ressourcer i salgsafdelingen - fremover vil satse på at informere slutbrugerne meget mere end tilfældet har været indtil nu. Og det er der vist ingen mj'er som kan være utilfreds med.

Måske skulle du tilmelde dig HELJAN's nyhedsinfo !


21. august 2004 Pr-maskinen er på vej...
Der har på det seneste været lidt diskussion om litra Pr fra HELJAN.
Kommer den, kommer den ikke, og hvornår kommer den !

Bare rolig, den kommer.
Iflg. de seneste informationer så skulle modellen kommer i handlen til december 2004.

Litra Pr kommer i første omgang med 2 driftsnumre (905 og 908), og til september 2005 er planerne pt. at udsende litra Pr med endnu 2 driftsnumre (913 og 925). Og atter i november 2005 skulle der være yderligere 2 modeller (901 og 930) i handlen.
MEN, det er som produktionsplanerne ser ud pt., og der kan således forekomme ændringer.

Hvis du har bestilt en litra Pr og skal med på turen i oktober, så vil du formentlig snart kunne se en poster hos forhandlerne med tiderne for denne tur med Pr-maskinen fra København.

Det er stadig mulig at bestille "Marilyn"-modellerne 1201 / 1202 (blev 02'eren egentlig ikke kaldt Sophia Lohren ?).

Tilføjet 23/8:
Jeg må have drømt drengedrømme, for MY 1202 blev kaldt "My fair Lady" pga. de mange udsættelser.


Disse ret så specielle udgaver af litra MY kommer i et begrænset oplag. Modellerne forventes på markedet til marts 2005.

Ellers lyder fremtidsudsigten på 4 stk. litra CC (1118, 1124, 1125 & 1137) samt 2 stk. litra CD (1207 & 1208) klar i handlen i løbet af oktober 2004.

Da der i det ovennævnte skulle være rigeligt at bruge lommepengene til, så vil jeg gemme den blå MY'er til lidt senere ;o)

Og så skulle der i øvrigt også være et par litra AB, BD, Bk samt Bc-t klar til at sætte i drift i løbet af januar 2005.


13. august 2004 Så er der en ny epoke III tankvogn...
Viggo fra DWA-hobby har bare den perfekte timing mht. udsendelsen af sine nye modeller, og det var derfor ikke den store overraskelse, at der atter var kommet en ef de flotte modeller på markedet.

Den efterhånden lange serie af tankvogne er nu blevet øget med 1 stk.
Tankvognen litra Ze 504 101 fra "A/S Luxols Kemiske Fabrikker" i Næstved er det seneste skud på stammen.

Modellen blev solgt til de besøgende på "Dieseldage" i Odense og vil atter komme til salg til de besøgende i Valby. Modellen kan ikke reserveres, men man kan indtil den 7/9 bestille den hos DWA-hobby på sædvanlig vis.


13. august 2004 Kolonnehus til banen...
Der var ikke mange nyheder at finde i det store salgstelt ved "Dieseldage" i Odense.

Og dog, for på hylderne hos HELJAN stod der et par eksemplarer af en dugfrisk nyhed fra firmaet; et dansk kolonnehus.

KLIKbart billede

Dette typiske dansk kolonnehus vil pynte på mange anlæg.

En ganske nydelig lille bygning som godt kan optræde i flere udgaver på et større anlæg - her kan man variere denne i form af forskellig bemaling.


Overraskelsen der blev væk...
HELJAN havde ellers bebudet en spændende overraskelse til "Dieseldage", men denne fik en forhandler eller to taget luften af længe før udstillingen :-<

Overraskelsen skulle have været præsentationen af den første MY'er samt den sidste MY'er i serien (1101 og 1159) i et meget begrænset oplag.

Nyheden var planlagt til at blive offentliggjort i forbindelse med 50 årsfesten for litra MY.
Men den nyhed kendte mange af os jo allerede i forvejen.

Modellerne blev godt modtaget af de besøgende, og der gik ikke mange timer før man kunne melde udsolgt af litra MY 1159 !


Der var alligevel en nyhed...
Skønt HELJAN således ikke selv havde nogle overraskelser med (se ovenfor), så stod firmaet alligevel som producent af en ægte overraskelse.

KLIKbart billede

MX 1030 "Ellen" som Jyllandsbanen.

Hos en tysk udstiller faldt jeg over litra MX 1030 fra privatbanen "Jyllandsbanen". Modellen var fremstillet i 250 eksemplarer og der fulgte et certifikat med til modellen.

Det var meningen at forbilledet skulle have deltaget i "Dieseldage", men pga. en manglende boggie i str. 1:1, så var der kun den flotte model at vise frem samt sælge.


13. august 2004 Prøveskud af litra Q...
Tiden for udleveringen af Q-vognene fra hobby trade rykker nærmere, og der findes allerede et par prøveskud af modellerne i landet.

Firmaet var ikke selv repræsenteret med en stand på "Dieseldage", men jeg fandt dog et enkelt prøveskud hos Tog og Tekno.


Det tegner til at blive nogle gode modeller, og forhåndsinteressen for Q-projektet har været meget stort.


10. august 2004 Rangerlok. litra Mh på vej i str. H0...
Endelig kommer der et rangerlokomotiv i str. H0 på markedet.

MG-Togmodelle.dk har netop præsenteret den første model efter bruddet med Heris.
Overraskende nok, så er der ikke tale om de i sin tid varslede silovogne. Næh man springer frisk ud i et styk trækkraft og har valgt at producere et rangerlokomotiv. Valget er i denne omgang faldet på litra Mh, som i næsten 40 år gjorde tjeneste hos DSB.

Modellen af litra Mh er planlagt til at komme i hele 12 udgaver - med følgende driftsnumre 301, 307, 312, 316, 322, 325, 346, 348, 349, 359, 378 & 380 - i både AC og DC.
Litra Mh vil blive udstyret med 5-polet motor, KK-kinematik, stik for dekoder (AC versionenerne vil være udstyret med Uhlenbrock ANDI dekoder), skiftende hvidt frontlys, kabinebelysning og flere af modellerne vil have roterende blink på taget.

Da modellerne vil komme i den grønne og den rød/sorte bemaling, skulle der således være taget hensyn til epoke III og IV kørerne. Og mht. valget af driftsnumre er der taget hensyn til øst og vest udgaverne af rangerlokomotivet.

Forventet udlevereringstermin er 1. kvartal 2005.


August 2004 Atter gang i FANTASY-modellerne...
I mange år har der ikke været fremstillet danske FANTASY-modeller på basis af Märklin's 4415 kølevogn. Men nu ser det ud til, at vi atter skal have en bølge af disse i den kommende tid.
Denne gang kommer FANTASY-modellerne ikke på foranledning af den danske importør, men de er sat i produktion på bestillinger fra en forretning - der er ikke tale om den samme forretning.

Bølgen startede i december hvor en forretning begyndte at markedsføre sin FANTASY-model på diverse auktioner. De første af disse opnåede en ret svimlende pris.
Senere er modellen solgt på traditionel vis i forretningen, men til en pris langt over tilsvarende modeller !!!


I denne måned er der så atter kommet en FANTASY-model (som jeg dog kan se nogen idé i) på markedet.
Der er denne gang tale om en "Anlednings"-model. Modellen er fremstillet i anledningen af 50 året for DSB litra MY samt for 40 året for den første Märklin-model af litra MY. Vognsiden er prydet af katalogbilledet af modellen fra 1964.

Denne FANTASY-model kan jeg (som tidligere nævnt) se en idé med at udgive, og skønt også denne model har opnået overraskende priser på auktionerne (mest på grund af mj'ernes manglende kendskab til modellen), så sælges den faktisk i forretningen til kr. 328,- (hvilket er en ganske normal pris for en sådan Anlednings- / FANTASY-model.


5. august 2004 Kan også købes færdigmalet...
Del II af litra MA skulle nu have været i forretningerne i et stykke tid, og hos din lokale forretning kan du måske finde et færdigmalet eksemplar.

Ligesom sidste efterår (da del I udkom) er der også svingende priser på denne udgave.
Dog er prisudsvingene denne gang mere beherskede, men volumensyndromet kan hurtigt ændre på dette ved de kommende udstillinger.


28. juli 2004 Litra MY fejres også i skala Z...
Atter en frisk nyhed fra Svejts hvor Mikkelsen Models fejre MY-jubilæet med udsendelsen af flere modeller i skala Z af litra MY.

KLIKbart billede

Litra MY 1116 i den vinrøde udgave er blot en enkelt af de mange MY'ere i skala Z.

Litra MY i rød/sort samt vinrød er klar. Den gule litra MY er ved at være klar. Og meget tyder på at skala Z kørerne vil være de første som kan sætte en litra MY på skinnerne i det nye blå design.

Litra MY vil også snart kunne findes i 2 svenske samt i BOB udseende.
Sent på sommeren vil der kommer modeller af resten af baneforvaltningerne med denne slider - bl.a. også i NSB, CFL, NEG udgave.

Der er stadig fuld fart på fremstillingen af nye modeller i Svejts, så mon ikke at flere danske mj'ere vil kaste blikket på denne skalastørrelse i fremtiden.


Atter lidt opsamling
(2. juli 2004)
Hvad har du i/på de åbne godsvogne?...
Hvis du på dit anlæg har mange åbne godsvogne, så kan disse medvirke til at give nogle ret så ens togstammer, men dette kan du hurtigt ændre til nogle forskelligartede og ofte også meget farverige togstammer.

Kig lidt på hvilke virksomheder du har på dit anlæg, og tænk så lidt over hvilke råvarer disse virksomheder mon skal have bragt frem til produktionen. Sidenhen skal de færdige produkter køres bort fra virksomhederne.
Til begge transporter kan de åbne godsvogne ofte benyttes.

Godslasterne til disse transporter kan enten være selvfremstillede, eller man kan i forretningerne finde mange forskellige færdige godslaster.

KLIKbart billede

Eksempel på færdig godslast fra Klein Modellbahn.

I "LOKOMOTIVET" nr. 78 (fra maj måned) gennemgår Torben Andersen i en større og velillustreret artikel netop godslaster til de åbne vogne.
Der beskrives hvilke vogne man benyttede til de forskellige transporter i 1:1. Desuden gives der eksempler på hvilke godslaster industrien har kunnet byde på igennem årene, og endelig gives der gode idéer på selvfremstillede godslaster til de åbne vogne.

Skala N kørere kan jeg varmt anbefale at besøge Skala-N.dk, hvor Steen Lystmose har nogle fremragende beskrivelser af, hvordan man selv kan fremstille forskellige godslaster til vogne i denne skala.

Er du til containere og farvestrålende veksellad?...
Hvis du mere skulle være til transport med containere og veksellad fra epoke IV og V, ja så kan du i det samme nummer af bladet finde en artikel om udgivne modeller i str. H0 igennem årene.

KLIKbart billede

Containere fra Efsi(nederst) og Lima(øverst).

Artiklen omfatter også en tabel over modellerne fra de forskellige producenter.

I skala N har DWA-HOBBY og Roco udgivet nogle få danske vekselladvogne.
Til 2004-nyt del I (jan. - juni).

Til top

www.DANSKmodel.dk