NYT i forretningerne




Til 2004-nyt del II (juli - dec.).

Lidt opsamling (18. juni 2004) Der findes forretninger, og så finders der forretninger...
Det efterfølgende er lidt opsamling på nogle begivenheder i nogle ganske specielle forretninger - specielle; forstået på den måde at de ikke er som gennemsnittet af de danske forretninger.
SVEVA *G* er ikke bare legetøj...
I mange år har Sven Varmdorf haft sin "baggårdsbutik" i Ishøj udelukkende med modeller i havebanestørrelsen skala *G* - skala *G* er nok bedre kendt, hvis jeg skrev LGB-størrelsen.

Når LGB-navnet bringes på banen så vil en hel del formentlig tænke på 'legetøj', men for kunderne i den velassorterede "baggårdsbutik" - med det største vareudbud i *G* i Danmark - er skala *G* langt mere end 'legetøj'.

Til den kommende udstilling i Valby har Sven af 'egne lommer' bekostet hjemtagningen mv. af MAGNUS private show anlæg. Det er et 11x3 mtr. udstillingsanlæg bygget i skala 1:22,5, hvor de ypperste modeller fra MAGNUS vil blive fremvist.
Interessen for at have dette anlæg med ved diverse udstillinger har været utrolig stor, men indtil nu har det kun været præsenteret i Paris og Berlin.

Dette flotte førerhusdisplay er fremstillet af MAGNUS og koster omkring de 4.000,00 kr.
Billedet er lånt fra www.sveva.dk.


At dette store udstillingsanlæg nu også kommer til København er altså i sig selv lidt af et scoop; og det har kun kunnet lade sig gøre grundet Sven's årelange venskab med familien Höhne.

Sven (som igennem årene har lavet adskillige stunts både i butikken og som importør af diverse fabrikater modeltog) har nu sat sig for en gang for alle at ovebevise alle andre end de faste kunder om, at skala *G* så sandelig også kan være modeltog på højt plan.
Og mon ikke at det lykkes med dette anlæg :o)
Info: SVEVA.

MAGNUS er specialist i håndbyggede modeller samt modificering af industrimodeller i meget små oplag.
Et enkelt af disse håndbyggede lokomotiver kan let koste det samme som et stort H0-anlæg - og så snakker vi vist ikke længere om 'legetøj.
TIKØB HOBBY Plads til lidt kultur...
Igennem en del år er der kommet nogle meget lækre byggesæt af diverse trækkraft samt vogne fra Kim Møller's hånd i Tibøb Hobby. Byggesættene, hvoraf nogle enkelte også kunnet købes som færdigmodel, er / har været i en høj kvalitet og 'GUF' for modelbyggerne. Der har været tale om modeller, som industriproducenterne grundet det lave stykantal ikke har haft mod eller lyst til at kaste sig ud i.

Et af de nyeste projekter vil måske falde een og anden meget seriøs mj'er for brystet - men hvorfor fa.... skal livet være så surt - for nu har Kim Møller den fra Olsen Banden nok så kendte Franz Jäger vogn på projektstadiet (en prøvemodel kan ses på hjemmesiden).
Tilladelsen med Nordisk Film er på plads og man vil også kunne levere 5 af de fra filmene kendte og elskede personer som håndmalede figurer.

Hverken vognen eller figurerne er pt. færdige, men man tager gerne imod bestillinger på disse kulturperler.

Skønt både vogn og personer er ren fiktion fra filmverdenen, så egner disse danske kulturperler sig fortrinlig til lidt action på anlægget eller på et lille diorama. Politibiler fra tiden findes allerede og mon ikke, at man kan finde et filmcrew fra nogle af de mange producenter af figurer. Og så behøver man vel egentlig ikke mere.
Info fra TIKØB HOBBY.
TOG-DILLEN Flere pølsevogne...
Lars fra TOG-DILLEN har altid været god til at spotte varianter over kendte temaer eller sætte gang i nogle solo-projekter.
De mange modeller i skala N, Småserie-modeller i str. H0, biler, signaler, transfer o.lign. i løbet af få år taler vist sit eget sprog.

Nu er han på banen med endnu et produkt; pølsevogne i str. H0. Jamen er de ikke lavet af HELJAN for ikke så længe siden? Jooh, men på HELJANs produktion skal man også lige male lidt med blå eller rød maling for at få de færdige vogne, og deri ligger een af forskellene på de 2 produktioner.

TOG-DILLEN har fået fremstillet sine egne pølsevogne (disse kommer også fra Fyn), og da der (udover de oprindelige støberammer) også er 1 blå samt 1 rød støberamme med i disse sæt, ja så slipper man for at finde malingen og penslen frem - at man så yderligere nu kan fremstille hele 4 pølsevogne, gør vel ikke idéen ringere.
Og prisen for sættet fra TOG-DILLEN med mulighed for hele 4 vogne? Tja den er ikke det dobbelte af prisen på det oprindelige sæt med 2 vogne.

KLIKbart billede

Transfer med mulighed for avisvogn, isvogn, flere slags pølser samt kabeltromle mv.

Når man nu har fået idéen til en variant over temaet pølsevogn, så nøjes man ikke bare med de oprindelige transfer. Næ man få da lavet sine egne transfer. Se blot eksemplerne på disse.

KLIKbart billede

Transfer med mulighed for nok en isvogn, smørrebrød, pølser, vogn til et omrejsende tivoli mv.

Iflg. oplysninger fra TOG-DILLEN

I øvrigt åbner Lars om knap 14 dage sin 3. forretning; HOBBY-DILLEN i Valby med et kendt ansigt bag disken.
Den 14. juni 2004 MY 1201 og 1202 som "løfte-i-flok"...
Heljan er nu gået i gang med de 2 meget specielle udgaver af litra MY (de danskbyggede 1201 og 1202), og man har atter et "løfte-i-flok" tilbud på netop disse 2 spændende maskiner.


Litra MY 1201 og 1202 vil kun blive fremstillet i ialt 1.000 nummererede eksemplarer af hver. Modellerne vil komme som AC- såvel som DC-model, og ved forudbestilling inden 15. oktober vil man dels få en god rabat, og dels et hæfte skrevet af Hans Gerner Christiansen om netop de 2 MY'ere.

Da der er tale om en engangsserie i et begrænset oplag, kan det ikke udelukkes, at modellerne allerede vil være udsolgt inden den 15. oktober.
Skulle der være modeller tilbage til den tid, så vil priserne for disse være ca. dobbelt-op sammenlignet med priserne på de gængse MY'ere fra firmaet.

Modellerne forventes klar til udlevering i 1. kvartal 2005, og de vil være udstyret med Uhlenbrock MultiProtokol Decoder 76 565.
Info: HELJAN.
Den 14. juni 2004 Litra PR tager form...
Et andet af HELJANs "løfte-i-flok" er ved at være på skinnerne. Der er tale om litra PR, som har taget væsentlig længere tid end forventet, men nu lysner det.
Man er nu kommet så langt med projektet, så HELJAN forventer at kunne præsentere de første prøveskud af modellen til september.
Og til alle deltagerne i dette projekt kvitterer HELJAN med en særtur med Pr 908 fra København H. til Næstved og tilbage igen den 3. oktober.
På denne tur vil det være muligt at komme tæt på prøveskuddet, så man rigtig har noget at se frem til.

Modellen forventes udleveringsklar senest i 1. kvartal 2005.
Info: HELJAN.
2. juni 2004 Nordbanen Hobby ophører...
Med udgangen af maj måned er Nordbanen Hobby ophørt. Peter Jonasen som i de seneste 5 år har gjort en kæmpeindsats mht. til at markedsføre bl.a. Mehano i Danmark, må desværre ophører med dette arbejde pga. mangel på tid.

Nordbanen Hobby's agenturer er overdraget til hobby trade (heller ikke denne side er ikke altid lige hurtig mht. opdateringer), og man vil således fremover kunne købe Mehano hos hobby trade's forhandlere.

Der vil blive tale om en flydende overdragelse af aktiviteterne, således at Peter / Nordbanen Hobby levere allerede bekræftede ordre til private, mens hobby trade tager sig af ordrene til forretningerne samt fremtidige ordre til / fra samme.
Maj 2004 Nok en perle af en tankvogn i str. H0...
I serien af epoke III tankvogne har DWA-hobby netop udsendt endnu en lille perle.
I løbet af maj måned kom således litra ZE 503 501 fra "DANSK SOJAKAGEFABRIK A/S" - basismodellen er katl.nr. 5437 fra Fleischmann.

Den næste model fra DWA-hobby forventes i løbet af juli / august måned, og der vil blive tale om en engelskrød lakeret åben godsvogn litra Pt fra "Østsjællands Jernbaneselskab".
27. maj 2004 50 år med litra MY...
Det er efterhånden 50 år siden at det første litra MY - som det første europæiske lokomotiv fra GM - kørte i land i Helsingør.
Denne begivenhed vil blive fejret med en udstilling af en lang række danske og udenlandske GM-lokomotiver på Danmarks Jernbanemuseum i weekenden den 14. - 15. august.

I perioden 1. juni til den 20. august har museet planer om en udstilling med GM / EMD-modeller i alle skalastørrelser samt baneforvaltninger.

Begivenheden vil også blive markeret med en model af litra MY 1101 fra HELJAN. Modellen vil komme i en udførelse som forbilledet så ud ved leveringen - dvs. uden nr. på fronten samt uden håndbøjler på fronten.
Samme firma skulle også have planer om at udsende den korte udgave af godsvognen litra Q i løbet af 2005.
5. maj 2004 Pas på efterligninger...
Rolex, Lacoste, Louis Vouton og mange flere kendte mærkevarer er igennem mange år blevet forfalsket (kopieret), og nu er dette uvæsen også kommet til modeljernbanebranchen !
Så kære mj'ere, vogt Jer for efterligninger !!!

Efter en udstilling i Dortmund i april måned så har der været en ganske interessant debat på et tysk modelbaneforum om en noget forunderlig oplevelse - en producent havde tilsyneladende mere travlt med at dele flyveblade ud end at fremvise de mange annoncerede nyheder.
På en tysk hjemmeside har jeg fundet flyvebladet, og ved at klikke på det ildevarslende dødningehoved vil du kunne få et lille indblik i det anspændte forhold imellem HERIS og partnerne.

Jamen hvad har det dog med det danske marked at gøre ?

En af partnerne i det tidligere samarbejde med HERIS er den danske producent MG-Togmodelle.dk.
Hvad der helt nøjagtigt skete HERIS og partnerne imellem i efteråret 2003, får vi aldrig at vide.
En pressemeddelelse fra den tid kan du se ved at klikke HER

Men det skete på et meget uheldigt tidspunkt, netop hvor et B-vognsprojekt var meget tæt på at blive sat i produktion.
Nogle få 'prøveskud' af modellerne nåede at komme til Danmark - de kan ses HER i forbindelse med en omtale af nyhederne på udstillingen i Fredericia.

Siden har der været nogen (ja fra et par enkelte danskeres side endog særdeles stor) interesse for de næsten færdige værktøjer, men disse ligger vist 'godt fastlåst' hos den kinesiske producent.

Omkring årets Nürnberg-messe var der atter uro, da HERIS på sin hjemmeside annoncerede med et endog betydeligt nyhedsprogram som også omfattede en hel del af de gamle partneres modeller - inkl. de danske B-vogne fra det skrinlagte projekt.
Især de annoncerede danske vogne vakte interesse blandt mj'ere og forretninger, og et par forretninger introducerede meget hurtigt programmet fra HERIS i deres sortiment.

Foranlediget af den nye uro kom der endnu en pressemeddelelse fra den danske partner (denne kan ses HER), og så har der ellers været ro siden da.

Indtil nu hvor advarslen om køb af 'falske' modeller dels har stået på den tyske hjemeside i et godt stykke tid og dels uddeles på udstillinger i Tyskland.

Så jo, debatten i det tyske mj-forum samt begivenhederne syd for grænsen har da afgjort interesse for danske mj'ere, da der i sidste ende også er danske modeller med i spillet.
MEN, det havde nu nok været at foretrække, om man havde kunnet få løst sine uoverensstemmelser på anden vis.

Hvad det hele ender op i, og om HERIS virkelig er i stand til at gennemføre det meget omfattende nyhedsprogram, er ret så uklart pt.
Mht. det sidste så kommer jeg til at tænke på det gamle ordsprog "Tomme tønder buldre mest", og jeg tror ikke meget på de mange annoncerede nyheder.
Trist for rigtig mange danske mj'ere, da modellerne fra HERIS var ved at vinde god fodfæste i Danmark.

Een og anden kunne måske nu tro, at der ikke er kommet nye modeller på markedet siden efteråret. Men der er faktisk kommet en del nyheder på markedet fra partnernes side, og der er fuld fart på udviklingen af nye modeller; også danske.
29. april 2004 Så er der knap 1 måned til...
Hvis du endnu ikke har bestilt Q-vogne fra hobby trade, så er der endnu en måned at løbe på - hvis du da ønsker at få rabat på dine Q-vogne.

Når du - alligevel - skal have fat i din forhandler, så vil jeg lige minde dig om, at en litra ME m/lyd (til en utrolig lav pris) skal bestilles hos forhandlerne inden den 1. maj - og det er det jo megte snart ;o)
Bemærk: Du skal selv montere lyddekoderen !
29. april 2004 Litra E på vej i skala N...
TRINBRÆTTET Sdr. Felding er nu åbnet, og der er gang i flere projekter i str. N, H0 samt Spor 1.

Især danske skala N kørere kan se frem til en spændende sommer, da man på basis af katl.nr. 12304 fra TRIX er i fuld gang med at fremstille den danske litra E !
Hvis alt går efter planerne, så skulle litra E være leveringsklar og lige til at sætte på skinnerne inden sommerferien.

Man er ved at opbygge en hjemmeside, så måske skulle du slå et smut forbi denne.
Info: TRINBRÆTTET Sdr. Felding.
26. april 2004 Så er der knap 4 måneder til...
I slutningen af august måned kommer weekenden som mange mj'ere samt ikke mindst en del forretniger har glædet sig til i lang tid; nemlig udstillingen !

KLIK for at komme til mere om udstillingen.Det er 10. gang Dansk Model Jernbane Union (DMJU) står som udstillingsarrangør, og man har til lejligheden fået fremstillet en utrolig flot plakat (den har ligget til download på nettet i et stykke tid).
Normalt plejer plakater jo at relatere sig til en udstillings indhold, så noget kunne tyde på at DMJU agter at fejre de 10 år med alletiders dampweekend med kørsel fra den nærliggende Ellebjerg Station.
Ret så i øjenfaldende er billederne fra Danmarks Jernbanemuseum og DSB Museumstog (hvor unionen formentlig har købt billederne i dyre domme) så DMJU 'slår vel på tromme' for en jernbaneweekend i str. 1:1 og IKKE for modeller i nogle andre skalaer !

Om vi skulle stå overfor en (tiltrængt) fornyelse af arrangementet, eller ??? Ja, det vil de kommende måneder vise.
KLIK på billedet og hold dig løbende orienteret om arrangementet på unionens hjemmeside.

En udstillingsplakat er et godt initiativ samt ikke mindst en fornyelse.
MEN, det havde vel været mere på sin plads med et par billeder af f.eks. nogle af de mange utrolig flotte modeller eller anlæg som unionens medlemmer kan stille op med, da det vel i bund og grund skal være en reklame for en begivenhed i model og IKKE i 1:1 !
9. april 2004 Mz'ere på vej i str. H0...
Igennem nogen tid har det forlydt, at en udenlandsk producent skulle have sat litra Mz i gang.
Dette har formentlig bevirket, at hobby trade" er kommet med en endelig udmelding om, at en litra Mz fra hobby trade vil blive sat i produktion i flere varianter, samt at den første variant skulle forventes på markedet i 4. kvt. 2004.
Der vil blive tale om modeller m/lyd samt u/lyd.
Info Taastrup Togkælder
7. april 2004 Arriva i str. H0...
Skulle du have et (eller flere) sæt af litra MR/MRD fra Lima, så kan du nu få en ny model på dit anlæg for rimelige penge.


TOG & TEKNO har fået fremstillet nogle meget tynde folieark med "Arriva" påkrifterne, således at du kan ændre modellerne som på forbilledet.
Info TOG & TEKNO

Bemærk: Mikkelsen Models har igennem nogen tid også tilbudt en "Arriva" modellen blandt sine specialopgaver.
2. april 2004 Prisfald på DSB nærtrafikvogne...
Der er netop kommet et prisfald på en serie udvalgte modeller af de danske nærtrafikvogne fra Togmodelle.dk.
På enkelte af modellerne er der op til 50% at spare.
Spørg din forhandler eller se listen på producentens hjemmeside.
Info MG-Togmodelle.dk.
16. marts 2004 banen tilbage i forretningerne...
Efter 3 år - hvor man kun har kunnet få banen i abonnement - er dette blad nu atter tilbage i forretningerne.
Selv har jeg altid ment, at det var uklogt at 'trække' et blad bort fra forhandlerne, og jeg byder bladet velkommen tilbage hvor kunderne færdes.
Iflg. oplysninger fra TOG-DILLEN.
LOKOMOTIVET har lavet endnu en analyse...
I det seneste nr. af "LOKOMOTIVET" offentliggøres den store analyse om danske mj'ere - en ganske interessant læsning.
Når nu vennerne i Næstved undre sig over den manglende deltagelse af skala N folk blandt de mange besvarelser, så kan jeg da godt hviske dem i øret, at det ikke står helt så sløjt til som frygtet med mj'ere i denne skalastørrelse.
Næh årsagen skal nok ses i lyset af at Lars Lindhard og jeg selv - uden i øvrigt at have kendskab til "LOKOMOTIVET"s planer om en ditto - i løbet af efteråret lavede vor store analyse over netop den samme gruppe mj'ere.
Her deltog 195 danske mj'ere og resultatet af vore anstrengelse kan ses på Skala-N.dk - prøv også at klikke på "Besvarelser" ved de enkelte spørgsmål, da vi her har lagt vore konklusioner vedrørende de enkelte spørgsmål.

Bladet rummer i øvrigt meget andet spændende læsning end analysen, så hvis du endnu ikke har læst et nummer af "LOKOMOTIVET", så var det måske på tide at købe et eksemplar hos din forhandler.
15. marts 2004 Litra ME med lydmodul...
Hvis du ikke allerde har anskaffet dig en litra ME fra hobby trade med indbygget lydmodul, så må tiden vist være inde til at komme ud af starthullerne NU.

I øjeblikket kan du erhverve dig litra ME i de 3 varianter til AC eller DC og til en SUPERpris, hvor lydmodulet nærmest følger gratis med - kan det blive mere fristende ???
Iflg. oplysninger fra Taastrup Togkælder - hvor flere informationer kan findes.
14. marts 2004 En stor nyhed - DASH9 er kommet...
Der er ikke mange ægte nyheder til *G*-folket i år, så naturligvis vil fremkomsten af en model af DASH9 fra Aristo Craft få det til at rykke ganske voldsomt i mange af 'de store drenge'.

Med sine 81 cm og en vægt på 8,6kg er det en imponerende model, som har været ventet med længsel i ca. 3 år.
Nu er den endelig kommet, og de første modeller er rullet ud til de lykkelige ejere.


I modelsortimentet hos LGB finder man mange modeller af "Rhätische Bahn" (RhB.), og blandt de seneste nyheder er ovenstående model af det specialdekorerede og højtalerudstyrede Ge 4/4 III lokomotiv i forbindelse med 100 års jubilæet på Albula-banen sidste sommer.

Da jeg var i Svejts med nogle meget gode mj-venner - netop i forbindelse med jubilæet - kan jeg her bringen et billede af 1:1 lokomotivet i jubilæumsbemalingen.

Iflg. oplysninger fra SVEVA - hvor flere LGB nyheder samt en del detailfotos af DASH 9'eren kan nydes.
7. marts 2004 Nu også MA-lyntog i skala N...
Et besøg i "TOG-DILLEN" gav indtil flere overraskelser i form af diverse nyheder og 'lige ved'.

Så lad mig starte med nyheden til skala N kørerne.
Lyntoget litra MA til skala N har efterhånden været undervejs i et stykke tid.
Modellen er nu kommet på markedet i Staniol-udgaven for ganske kort tid siden, og jeg havde heldigvis mit kamera med i bilen.


Da oplagget er tilpasset det noget snævre danske marked for modeller i skala N, så er en god del af modellerne allerede forsvundet ud af forretningen.

I str. H0 er der mange nyheder, som er 'lige ved' at være køreklare.

Forretningen har i lang tid haft rangerlokomotivet litra MH på hylderne, og i nær fremtid vil der komme endnu et ranger-/strækningslokomotov på markedet. Man er ved at lægge sidste hånd på overdelene til en model af litra MT.


Overdelene er færdige og skal lige en tur forbi maleren, inden de er klar til at blive monteret på en 3074'er fra Märklin.

Litra MO 500 og litra MY 1201 er tæt på, og det er litra EA (forberedt til at klipse på en BR 120 fra Märklin) også - se blot denne overdel.



Til de meget populære skinnebusser har man nu fået fremstillet en undervogn i messing (giver en dejligt gedin fornemmelse af god vægt) til AC og DC.


Jo, der må siges at være gang i denne forretning.
Nå ja, der skulle også være en færge på 60 cm undervejs.

I løbet af kort tid åbner Lars den 3. forretning i det københavnske. "HOBBYDILLEN Valby" åbner 1. juli på Søndre Fasanvej med det samme koncept som kendes fra "HOBBYDILLEN Lyngby".
26. februar 2004 Epoke II, III og IV i str. H0...
I løbet af 2. og 3. kvartal skulle de længe ventede Q-vogne komme på markedet.
I denne omgang er der planlagt 10 forskellige udgave solgt som 'løs' samt et epoke II-sæt m/3vogne og et epoke III-sæt m/4 vogne - ialt 17 nye modeller af litra Q.
Iflg. oplysninger fra TOG & TEKNO.
23. februar 2004 Det er katalogtid...
Det er lidt forskelligt hvornår de enkelt producenter sender deres kataloger på markedet, men i forbindelse med Nürnbergmessen er der kommet et 2003/2004 katalog på 102 sider med alle de mange skønne modeller fra LILIPUT. Der er tale om et internationalt program og der findes en enkelt dansk model imellem; tankvognen fra "Hede Nielsen Ilt".

Årets nyhedsbrochurer består overvejende af nye tyske modeller (et enkelt svejtsisk damplok samt en østrigsk personogn er dog blandt nyhederne), og de første modeller skulle allerede være 'på trapperne' - spørg din forhandler eller klik ind på Liliput's danske hjemmeside.
Modellerne er i str. H0, men til H0e folket skulle der komme en serie spændende modeller fra Bregenzer Waldbahn (BWB) i løbet af meget kort tid.
Og så lige en INFO2004...
Til glæde for de store drenge - *G* kørerne - så har LGB sendt sin INFO2004 med et imponerende udvalg af nye modeller på markedet.
Der er mange spændende modeller imellem, men vel især modellen af containervognen med "Calanda Brau" fra "RhB" bringer behagelige minder frem om turen med gode mj-venner til Svejts samt 100 års jubilæet hos "RhB" sidste sommer.

En del danske forhandlere har LGB i programmet, men blandt de mange kommende nyheder høre de 9 til i "LGB extra"-serien, og disse kan formenetlig kun findes hos en enkelt; SVEVA i Ishøj.
20. februar 2004 Et eksklusivt interview...
SVEVA er jeg faldet over et ganske interessant interview med Rolf Richter (Geschäftsführender Gesellschafter Ernst Paul Lehmann Patentwerk - eller på almindeligt dansk; direktør for L.G.B).
Et interessant interview fordi der kan drages paraleller til situationen på det danske marked.
Men læs det selv på SVEVA , hvor du skal vælge det øverste menupunkt på siden (*G* modeltog til haven), og derefter findes linket ind til interviewet øverste i venstre side (L.G.B. R.Richter).
Interviewet er på tysk !
17. februar 2004. Der har været ret så stille...
Mht. nye danske modeller så har året indtil nu været ret så sparsomt, men det er ganske normalt for årstiden.

Der sker sjældent noget i perioden fra lige efter jul indtil marts / april måned, da vi jo lige skal have nyhedsræset overstået på og omkring messen i Nürnberg.
Men bare rolig, der skal også nok komme mange nyheder til danske mj'ere i løbet af året.
På messen præsenterede en dansk producent i øvrigt disse interessante modeller,

Billedet er 'lånt' fra MIBA's hjemmeside.
så det er tilsyneladende kun et spørgsmål om tid (og, hvis vi er rigtig uheldige, så får vi måske endnu engang de samme modeller tilbudt fra endnu en dansk producent).

Siden sidst er der i øvrigt kommet informationer om en Traktor 1, et par brune godsvogne samt et begyndersæt med noget MH-lignende + ???.
Et par FANTASY-reklamevogne skulle også være undervejs.
Nå ja, så ligger der vist lige et lokomotiv eller to i projektgryden hos nogle producenter plus ikke at forglemme modellerne fra de flittige Småserie-producenter, så året bliver nok ikke så ringe endda.

Der gisnes fra flere sider på et alternativt B-vognsprojekt i løbet af året. Pt. ligner dette en lille lap på en meget stor 'reklame'-ballon fyldt godt op med varm luft, men lad os vente og se hvad året mon skulle bringe fra det sydlige udland.
5. februar 2004. Analysen er klar...
Så har Lars og jeg fået bearbejdet svarene i forbindelse med den store analyse om danske skala N kørere.
Resultatet af analysen kan nu ses på www.skala-n.dk.
4. februar 2004. Ny producent på vej...
Iflg. en pressemeddelelse som Togmodelle.dk (KLIK HER for at læse denne) udsendte i går fremgår det, at man skifter navn til MG-Togmodelle.dk og fremover vil markedsføre de danske modeller under dette navn - der vil dog i et stykke tid stadig være danske modeller at finde med Togmodelle.dk på emballagen rundt om i forretningerne, da disse stammer fra de indtil nu producerede modeller.

Initiativtageren til den nye produktion af danske modeller er stadig John Routhe Olsen, men da man pga. bruddet med HERIS i november 2003 har fundet en ny samarbejdspartner, har man altså også valgt at skifte navn.

Der er allerede sat nogle nye modeller i gang, men pga. konkurrenceforholdene på det danske marked, hvor nogle (måske i mangel af bedre eller eget initiativ ?) kigger naboerne grundigt i kortene, så er det pt. utroligt svært at få nogle oplysninger om de nye modeller :-<

Det dersens med en ny samarbejdspartner kan man for så vidt tage helt roligt, da denne partner er den kinesiske producent. Så kvaliteten på de kommende modeller vil blive den samme høje som allerede er kendt af danske mj'ere.
24. januar 2004 På vej i str. H0
Af danske nyheder som vil komme på markedet i løbet af året kendes indtil nu følgende modeller:
Lyntog (2 versioner), Rød/sort MY'er, litra Pr (der har været stille om denne i lang tid), BP gastankvogn samt D.D.P.A.

På vej i skala N
I denne skala skulle følgende nyheder indløbe i løbet af året: Rød/sort MY'er samt et liggevognssæt.
11. januar 2004 De første nyheder...
Så er jagten efter årets danske nyheder 'skudt igang', og de første nyheder er allerede spottet.
2. januar 2004 Vinderen af gavekortet...
I forbindelse med analysen om danske skala N kørere blev der udlovet et stk. gavekort blandt de indsendte besvarelser.

Lykkens gudinde - se billedet på skala-n.dk - har nu fundet den heldige vinder.
Det blev John Milo Larsen, Tølløse.
Et stort TILLYKKE til vinderen og tak til alle de mange skala N kørere som deltog i analysen.
1. januar 2004 Et nyt år er begyndt...
For de danske mj'ere blev 2003 et forrygende år med mange spændende danske modeller - langt de fleste desværre kun for mj'ere som kører str. H0.

2003 var året
- hvor vi fik mange nye modeller på markedet at vælge og vrage imellem. Det var i et omfang som aldrig tidligere er set indenfor et enkelt år.
- hvor vi fik modeller af litra MY (også en enkelt udgave med lyd).
- hvor vi fik drømmemodellen i form af lyntoget litra MA (i udførelser med og uden lyd).
- hvor vi fik en revideret / nykonstrueret model af litra ME (i rød/sort, helrød samt hleblå udførelse).
- hvor vi fik den første model af et dansk lokomotiv med pantografer (de utrolig flotte modeller af litra EG).
- hvor vi fik klassikeren litra MO med sølvtag.
- hvor vi fik endnu en udgave af damplokomotivet litra N.
- hvor vi fik farvestrålende modeller af godsvognen litra Iblps.
- hvor vi blev præsenteret for et gigantisk program over temaet litra B, men det var også året, hvor vi i slutningen af dette fik meddelelse om, at dette program alligevel ikke blev gennemført pga. problemer med partneren.
- hvor vi fik mange nye personvogne at vælge imellem (bl.a. litra A, B, Bgh, CC, CCL og CPL).
- hvor vi fik en kuglesilovogn.
- hvor vi fik en sideretter og en trolje.
- hvor vi fik flere spændende modeller fra Småserie-producenterne.
- hvor vi fik flere vognbyggesæt i str. H0
- hvor vi fik den første danske skibsmodel i str. H0.
- hvor nogle mj'ere allerede ved præsentationen af en nyhed på markedet straks spurgte til hvornår litra xx udkom.
- hvor en dansk importør pludselig vågnede op til en 'heroisk dåd' efter mange års 'lukken øjne'. Hvem der vækkede denne så brat samt om dåden var 'en enlig svale' melder historien intet om.

2003 var også året
- hvor nogle udenlandske fabrikater desværre blev til 'historie' (bl.a. Lima hvor vi igennem årene har fået mange danske modeller fra).
- hvor vi også fik nogle FANTASY-modeller på markedet.
- hvor priskrigen på de især danske modeller fra de udenlandske producenter (Märklin og Roco) for alvor brød ud. Dette i et så voldsomt omfang, at man ved utrolige forudbestillingspriser nærmest forærede nogle af modellerne bort.
- hvor noget helt nyt blev indført med en forudbestillingsgaranti på 105% - vel mest som reklame eller provokation overfor andre forretninger, da f.eks. 5% på en prisforskel på kr. 200 vil udløse kr. 10 som ekstrabonus (hvilket reelt næppe vil få mange mj'ere til at flytte deres forudbestilling)



Hvad 2004 vil bringe af nye modeller er i det store hele ret så uvist.
Str. H0 Næppe så mange modeller som i 2003...
Da flere af de danske producenter (af konkurrencemæssige årsager) holder 'kortene meget tæt ind til kroppen', og da de store udenlandske producenter endnu ikke har meldt evt. danske modeller ud, kan der pt. kun gisnes om årets modeller.
Omkring Nürnbergmessen (dvs. i slutningen af januar / begyndelsen af februar) vil der nok slippe noget ud fra de udenlandske producenter.

Nogle få nyheder fra Roco er allerede kendt, og snart kommer det supplerende 1/2-tog til det udsendte røde MA-lyntog, samt i løbet af efteråret endnu et 1/2-tog til den næste version.
Men Roco stopper næppe her, og hvis man skal gætte på nogle 'ægte' nyheder, så ville det såmænd ikke forbavse mig, om det også i løbet af året blev til en model af litra Mz og / eller et stort damplokomotiv med fællestræk til det danske samt svenske marked.
På den anden side set, så er det dyrt at fremstille et nyt lokomotiv, så derfor ville en litra MY i rød/sort måske være det mest nærliggende bud på en kommende model

Fra de hjemlige producenter forventes litra PR (HELJAN) i løbet af foråret, samt et par godsvogne over temaet litra Q samt IB (hobby trade) samt den første variant af litra Mz til efteråret.
For begge producenters vedkommende er tidspunkterne ret så svævende.
Hvordan det vil gå med de mange keglesilovogne (Togmodelle.dk), vil der nok gå et stykke tid med en afklaring af - der er vist lige et par ting som skal på plads først med den gamle partner. Men denne producent har tidligere poppet uventet op med modeller, som man forlængst havde afskrevet, så..........

I en Småserie-producents værksted står der en model af litra EA næsten færdig, så mon ikke at den vil komme på markedet i begyndelsen af året ?
Str. TT Er der en MY'er på vej...
I denne - måske noget oversete - størrelse kom der for få år siden et par danske modeller. Størrelse TT skaffer sig stille og roligt flere tilhængere i Danmark, og det er så småt kommet på tale med en ny MY'er i denne størrelse.
Skala N Hvad mon året byder på...
Da de udenlandske producenter tilsyneladende har opgivet markedet mht. danske modeller i denne skala, så skal vi næppe regne med andre modeller til denne størrelse, end de modeller som Småserie-producenterne kan finde på at bringe på markedet.
Eneste lyspunkt må vel være, at der igennem lang tid har været et højt aktivitetsniveau, samt at en ny producent måske er på vej ind på dette marked.
Str. Z Mon NOHAB'en kommer...
En enlig Småserie-producent har med sine mange modeller skabt grobund for en MY'er som trækkraft, så mon ikke at en sådan vil dukke op i løbet af året.
Det burde være året hvor langt flere fik øjnene op for det pæne antal modeller i størrelsen og begyndte at køre mere dansk, ja måske ligefrem konverterede til denne størrelse.
Spor 1 Mon ikke en mere i år...
En enkelt forretning har igennem det seneste par år fundet en lille niché som Småserieproducent i denne store størrelse. I lighed med tidligere år ventes der en enkelt (eller måske to ?) nye modeller fra producenten i løbet af året - formentlig til dampdagene eller til årets udstilling.
Det går nok Det er nok ingen skade til...
Alt i alt så skulle der altså også være nye modeller på vej til os i de forskellige størrelser i det kommende år, omend i et noget langsommere tempo i str. H0 - men det er nok heller ikke så skadeligt endda.

Ingen tvivl om, at året nok skal blive ganske festligt, så hav :
"Et rigtigt godt NYTÅR".
Til 2003-nyhederne !

Til top

www.DANSKmodel.dk