NYT i forretningerne


Til 2005-nyt.





29. december 2006 Endelig, PILOThæftet er på vej...
Mange danske mj'ere kender formentlig plastbilerne i str. H0 af fabrikatet PILOT. Men de færreste har en idé om antallet af modeller samt perioden de blev fremstillet i.
PILOT var nu mere end bilerne til modeljernbanen. Det var også det omfattende program af DSB lokomotiver og vogne fremstillet i bly i skala ca. 1:170. Desuden et væld af skibsmodeller samt en del flyvemaskiner.


KLIKbart billede.

En kreds af PILOT-Modeller samleren har nu fremstillet et hæfte på 46 sider. Heri beskrives den omfattende række modeller fra PILOT's periode fra 1930 til 1974 - bl.a. liste med skibsmodellerne, havne + tilbehør, blytoget, sporvognene, bilerne i str. H0, fremstillingen af forme.


Du kan se flere billeder samt finde kontaktinfo til PILOT-Modeller samleren HER

Hæftet kan du bestille hos hos John Hansen.
Prisen er kr. 150,00 + kr. 13,50 til porto.


29. december 2006 Åben godsvogn fra MFVJ...
Så har DWA-Hobby atter spændende nyt.
Denne gang er det en model af en åben godsvogn fra MFVJ - litra K 406.
Basismodellen er en model fra Fleischmann, og hvis man ønsker denne model, så skal den bestilles senest medio januar måned.


23. december 2006 Klein Modellbahn også i krise...
Ja det kunne jo lyde som "The never ending storry", men katastrofeåret for det tyske modelbanemarked i 2004 trækker stadig dybe spor i branchen.

I begyndelsen af december måned kom der så en kedelig melding fra Klein Modellbahn - den tyske tekst kan du læse på firmaets hjemmeside HER.

Essensen af budskabet er:
- at man har sat produktionsstedet i Wien til salg
- betydningen af et julesalg er blevet mindre og mindre igennem årene
- en possitiv omsætning efter fremkomsten af BR 35

Nu afventer man salget af januar nyheden BR 156 inkl. div. varianter samt om man kan finde en bygning at producere videre i.

Så senest i slutningen af februar tages beslutningen om en evt. lukning i juni 2007 samt efterfølgende afvikling af filialerne, eller om man evt. får en god omsætning på BR 156 samt finder nogle nye bygninger.
INTET er altså besluttet definitivt på nuværende tidspunkt.

Maskinerne i Klein Moddelbahn's sortiment er overvejende af "ÖBB" herkomst, mens godsvognen fremstilles til fler europæiske baneforvaltninger - desværre ikke så mange "DSB" modeller.

Takket være folkene omkring Din & Min Hobby / TRINBRÆTTET KØBENHAVN i Buddinge var Klein Modellbahn meget tidlig ret så aktiv mht. danske modeller. Dette skete i perioden fra 1987 indtil 1999, og man fik fremstillet mere end 50 danske modeller i forløbet.


22. december 2006 L.G.B er solgt...
Så er 'spillet' om L.G.B's fremtid blevet afgjort. Privatmanden Hermann Schöntag har købt virksomheden til overtagelse pr. 1. januar - se den i dag udsendte pressemeddelelsen fra L.G.B HER.

Der har på det seneste være en del (taktiske) spekulationen om de kommende købere og således er også Märklin blevet nævnt blandt disse.
Dyb undren hos mig, for Märklin's interesse kan formentlig kun have været for at få adgang til regnskaber mv. og derved kune kigge en 'konkurrent i kortene'.

Spor G-folket skal være lykkelige for, at Hermann Schöntag har købt virksomheden for ellers kunne fremtiden for denne skala have været ret så dyster. Hvis man læser "Nürnberger Nachrichten" så er det krads læsning at konstatere hvorledes det er gået for "Trix" efter Märklin's overtagelse - fra 220 arbejdspladser til ca. 65 i dag.
Artiklen kan læses HER.

Julefreden har nu sænket sig over L.G.B i Nürnberg og en spændende fremtid er på vej.
Med Hermann Schöntag i ledelsen af virksomheden vil der uden tvivl ske en masse tiltag, da den nye ejer ikke er en Mr. hvem som helst, og han er langtfra et ubeskrevent blad i Tyskland.

Således har Hermann Schöntag indtil for nylig været forlægger af tidsskriftet "Modelleisenbaner" (pudsigt nok skulle historien om Märklin's interesse for et køb af L.G.B være at læse i december nummeret af netop dette blad), i november 2004 overtog han den saneringsmodne Rügensche Kleinbahn (RüKB), og så skulle han også have spor G som hobby.

Kan man mon få nogen bedre mand i spidsen for det gamle hæderkronede firma ?


L.G.B DB V200...
Hvis du endnu kun har set billederne af denne flotte maskine, så skulle modellen kun være at finde i en enkelt dansk forretning - den med Europa premieren (se den 17. december).
Der synes at være forskellige oplysninger fremme om netop denne hotte nyhed fra L.G.B
Men, mine informationer lyder på ialt 2 stk. af denne model er ankommet til Danmark. Disse skulle begge være kommet til forretningen HER, og den ene model skulle såmænd være der endnu.


18. december 2006 Så er der lyd til MO'erne...
I vor digitale tidsalder så har der været et ønske om også at kunne forsyne litra MO med lyd.
Nu er der endelig kommet en LOKOSOUND lyddekoder med den skønne MO-lyd.

Hvis din litra MO skal blande sig i det efterhånden voksende lydkor på anlægget, så skal du af med tæt på en tusse.

INFO: Taastrup Togkælder.


18. december 2006 Nr. 96 er på gaden...
I knap 2 uger har det seneste nummer af banen været på gaden. Bladet er det velkendte mix af både stort og småt. Jeg har haft forrygende travlt i perioden og har kun ganske flygtigt skannet bladet igennem.
Hvis du skulle have lyst til at vide mere om indholdet i det aktuelle blad, så kan du på banen's hjemmeside få en ganske kort omtale af de mange artikler.


17. december 2006






KLIKbart billede -->
Europapremiere i dansk forretning...
Det er ikke hver dag en dansk forretning kan præsentere en Europapremiere på et nyt lokomotiv.
Men for SVEVA er det umulige bare muligt.

KLIK for stort billede BaggårdsButikken kan således som den første europæiske forretning præsentere det længe ventede kult-lokomotiv DB V200 fra L.G.B

Lokomotivet har været ventet med spænding igennem længere tid, og nu er det altså på vej i handlen i et meget stærkt begrænset antal - se det før din nabo, se det i Ishøj !

Det nye tiltag fra L.G.B's side har resulteret i en utrolig smuk model. Forhåbentlig kan det nye tiltag være med til at redde L.G.B, men det må tiden vise - kursen med denne model er ihvertfald den rigtige.

Imponerende at en dansk forhandler kan skaffe et kult-lokomotiv hjem til sin forretning og holde Europapremiere for næsen af en lang række europæiske forretninger.
Mig siger det et og andet om en stor omsætning + varelager i denne forretning og/eller nogle meget tætte relationer til L.G.B.
Under alle omstændigheder, så er det godt gået !!!


17. december 2006 Hvordan går det med litra E & F ?...
Der har længe været stille om projektet med modellen af danmarks gennem tiderne vel nok flotteste lokomotiv; DSB litra E.
Stilheden skyldes vel først og fremmets, at HELJAN har haft forrygende travlt med mange andre projekter på det seneste og derfor ikke har informeret om projektet med SJ litra F / DSB litra E. MEN der arbejdes på højtryk på dette projekt !

Hos HELJAN arbejder man ihærdigt på at sikre at modellerne bliver af højeste kvalitet - såvel mht. detaljeringen samt køreegenskaberne.

Henad vejen har man måtte konstatere, at man ikke bare skulle udvikle en enkelt model, men at forskellene de 2 forbilleder imellem gjorde det nødvendigt at udvikle to modeller. Dette arbejde vil så betyde at modellerne desværre vil blive forsinket med nogle måneder.
MEN hvad gør så det, når bare mj'erne så får supermodeller på markedet, så går det nok altsammen.

HELJAN har til forudbestillerne netop udsendt en lille tryksag med historien om forbillederne. Samtidig har man givet disse chancen for at få en model med omend endnu bedre køreegenskaber, da man har givet forudbestillerne muligheden for (mod kostprisen) at få monteret en motor fra Faulhaber i den bestilte model.
Mon ikke de fleste vil tage imod det tilbud !


16. december 2006 Hvor har de det dog fra ?...
Der har igennem lang tid været stille om L.G.B, og indtrykket er, at alt imens bobestyreren arbejder på en holdbar løsning producere man tog på fabrikken.

Til stor forundring kan man nu på en københavnsk forretnings hjemmeside læse, at Märklin's nye ejere skulle have budt på L.G.B !
Ganske interessant oplysning skønt Märklin måtte formodes at have udfordringer nok mht. egen økonomi.

Hvis man smutter forbi forretningen med formentlig skandinaviens største udvalg i *G* modeller, tja så kan BaggårdsButikken (som netop er vendt hjem efter et besøg hos L.G.B) berette en ganske anden historie.
Kun en meget snæver kreds kender til forhandlingerne vedrørende firmaets fremtid.

17. december 2006
TILFØJELSE

Vedr. ovenstående om Märklin's interesse for L.G.B så har jeg d.d. modtaget en mail hvori bla. følgende stod:

Den nye bestyrelsesformand for Märklin, Dr. Ulrich Wlecke, har udtalt sig ret præcist om dette i det seneste nummer af ModellEisenbahner. Han udtaler, at Märklin har afgivet bud på LGB. Märklin har i alle tilfælde konkrete planer om at gå ind i spor G, men afventer resultatet af forhandlingerne med LGB.

Denne mail kaster unægteligt et nyt lys over de forskelligartede udmeldinger på danske hjemmesider.

Lidt uvant med udtalelser fra potientielle købere imens forhandlinger pågår, men det kan jo være sket af taktiske årsager.


12. december 2006 Litra D kører...
hobby trade har netop haft en mand i Kina for at følge det spændende litra D projekt. Der er blevet hjembragt en prøve, og den har man nu fået kigget lidt nærmere på. Resultatet af en prøvekørsel på et anlæg må vel siges at være over forventning. Lokomotivet kørte bare problemfrit uden vrikken og rystelser og gangtøjet, ja det kørte bare som en drøm.

En skøn nyhed her i denne mørke tid, og vi har tilsyneladende et rigtigt lækkert damplokomotiv i vente.
Og hvornår er litra D så i forretningerne ?
Mit gæt er formentlig kort efter Nürnbergmessen i februar.

hobby trade's hjemmeside kan du se prøvemaskinen med en umalet overdel.


9. december 2006 LOKOMOTIVET nr. 88...
Det seneste nr. af bladet (som vel nu har været 'på gaden' i små 14 dage) er af flere årsage kun på 40 sider.
Bladet indeholder en fyldig "Sådan gør vi"-artikel om hvordan Mjk H0 i Albertslund gør tingene. En meget læsværdig artikel med masser af gode råd og idéer.

Af det øvrige stof kan nævnes artiklen om dioramabygning, artiklen om DSB litra S (som vi vel må få i model i en nær fremtid), artiklen om DSB containerkranen fra HELJAN samt ikke mindst en opdatering af nyheder til modelbanen.

Bladets leder er lidt af en gyser og varsler ilde for fremtiden - men lad os ikke håbe at det går så galt som varslet.
Uheldige og tragiske omstændigheder har bevirket at arbejdet med LOKOMOTIVET er blevet til et one-man-show - skrivning af artikler, opsætning af bladet, annoncetegning, distribuering, regnskabsførelse mv. - hvilket selvfølgelig er uholdbart i længden.
Hvis hjælp til det administrative arbejde samt også gerne skribenter til artikler ikke snart dukker op, ja så går vi en dyster fremtid i møde.
En klaring vedr. fremtiden forventes udmeldt i februar-nummeret.

Siden 1980'erne har LOKOMOTIVET været på skinnerne og har igennem årene betydet meget for den danske mj-hobby.
Omend meget trist, så ville det være forståeligt om LOKOMOTIVET i løbet af foråret blev stillet i depot.

Trist for de mange mj'ere som må undvære deres læsestof om danske jernbaner i virkelighed og i model, men så sandelig også for forretningerne og producenterne som ville have svært ved at få budskabe om deres nyheder ud.


I lederen nævnes også nogle økonomiske problemer man har med nogle af forhandlerne.
Bemærk venligst, at hvis din ikke har eller har haft bladet på hylderne, så kan dette skyldes en fejl i forbindelse med den pludselige administrative overtagelse.
Altså behøver din forhandler ikke at have noget økonomisk udestående med LOKOMOTIVET.


4. decmber 2006 Flere nyheder fra Roco...
Det vælter ind med danske nyheder hos Taastrup Togkælder, hvor man nu også skulle have modtaget de første udgaver af "Sølvpilen" fra Roco.
Dette lyntog er kommet i alle udgaver - DC analog, AC og DC digital.

Fra Hobbykaeden.dk er der efterfølgende kommet en melding om driftsnumrene på det udsendte lyntog.
Disse numre skulle være MA 466 - AM 505 - BMk 532 samt BS 488.

Der har været flere forlydender fremme om driftsnumrene på "Sølvpilen", men Roco har valgt forbilledet som havde det oprindelige slutlys også som "Sølvpil" - et godt valg fra Roco's side.


2. december 2006 Ølkasser i str. H0...
Så er der kommet ølkas-ser til mj'erne.
Der er tale om de gamle ølkasser med 50 stk. flasker, og kasserne findes i flere udgaver - "rå", Carlsberg samt Tuborg.

EpokeModeller gør opmærksom på, at der kun er kommet en begrænset mængde pt., men der skulle være flere på vej.


1. december 2006 Litra ML fra Roco er her...
Taastrup Togkælder melder at litra ML nu er kommet i AC og DC analog samt digitale.


30. november 2006 Danefrost i str. H0...
I de sidste par år er der kommet en del danske (eller rettere dansk lignende) vogne på markede fra forretninger og private baseret på den velkendte Märklin 4500 kølevogn - de har alle været FANTASY-modeller uden den mindste lighed med noget forbillede

KLIK for at se et stort billede.Det seneste 'skud på stammen' er den netop udsendte "Danefrost"-vogn som TOG & TEKNO har fået fremstillet hos Märklin.
MEN der er en meget væsentlig forskel, da netop "Danefrost" havde 2 stk. 1:1 vogne kørende i 1970 - 83.

TOG & TEKNO har valgt den lange 45020 godsvogn (samme længde som den gamle "Carlsberg"-vogn) som basismodel, og modellen er med sine 135mm meget tæt på de korrekte modelmål (139mm) - så det er et fortrinligt valg !

Hvis man ser bort fra at forbilledet kun havde lejder i den ene gavl og kølemaskine i den modsatte samt ikke havde ventilatorer på taget, så er det faktisk en rigtig god dansk model. Påtrykkene er skarpe og ligner forbilledets. Dog har Märklin haft problemer med det blå "Danefrost" påtryk. Set under lup er dette noget 'uldent' og lever ikke op til det normale fra Märklin - men det skal som nævnt ses under lup.

Den aktuelle modellen har driftsnummer 084 4 001-0, og hvis salget går godt åbner dette vel op for en model mere med driftsnummeret 084 4 000-2.

Den vejledende pris er i øvrigt kr. 389,-.
Så hvorfor betale overpris hos en smart Brian-type med noget som kunne ligne hjemmesiden for en forretning (hvad den bestemt IKKE er samt minder påfaldende meget om navnet på en yderst seriøs forretning i København), eller hos en af de smarte kræjlere som straks sætter et eksemplar på QXL i håb en hurtig fortjeneste (den kloge narrer den mindre kloge)
.

I min samling har jeg et lysbillede af forbilledet til modellen. Desværre har jeg ikke haft min filmskanner tilsluttet i et par år, så efter 1½ time gav jeg op :-<
Så du må nøjes med dette s/h billede af 001-0 fra min artikel i medlemsbladet for "VESTEGNEN" i 1984 - KLIK her for at se forbilledet.
Hele artiklen om "Danefrost"-vognene er skannet som PDF-fil (2,2MB) og kan findes HER.


24. november 2006 Litra EH i model...
hobby trade har netop offentliggjort et nyhedsbrev på deres hjemmeside - det kan downloades fra hobby trade.

I nyhedsbrevet kan du bl.a. læsse lidt om en ny medarbejder, lidt om MZ I og II samt om projekter som DI 6 / ME 26 og D-maskinen. En spændende nyhed er den teaktræsbeklædte rejsegodsvogn litra EH.
Damplokomotivet litra E fra Brimalm er også kort nævnt, men det er uvist, om der er tale om den for længst annoncerede model, eller om der er tale om en nyudviklet samt mere prisbillig model.


16.november 2006 Danmarks største togforretning...
I går åbnede Togcenter Gentofte sin nye forretning på Søborg Hovedgade. Med sine 650 m2 er der tale om den største danske specialforretning for modeltog.

En omtale i "Gladsaxe Bladet" af den nyåbnede forretning kan læses HER.

Skandinaviens største specialforretning på området er dog stadig "Oslo Modeljernbanesenter" (se omtale fra 22. august 2005) med sine imponerende 900 m2.


16. november 2006 Når uheldet er ude...
Noget af det man som mj'er anskaffer sig sidst er de små detaljer til anlægget. Blandt disse detaljer er modelbilerne. Igennem årene er der kommer flere og flere danske biler at vælge imellem.
Senest er der således kommet en dansk lægeambulance fra Busch - den har katl. 48539.

INFO: Hobbykaeden.dk
- hvor du også kan finde en "RENFEE" blå containervogn belæsset med en MAERSK 40' container (den er fra Electrotren).


9. november 2006
KLIKbart billede -->
Der cykles videre...
KLIK for at se et stort billede.EpokeModeller cykler derudad i fuld fart, og nyt fra firmaet er således nogle 3-hjulede ladcykler - der er tale om en åben, samt to lukkede ladcykler (KLIK på billedet og se de spændende modeller).
Nyt er også et cykelstativ samt en parkbænk Lækre epoke 3 detaljer til anlægget.

Mht. stationsby husene så er der kommet en villa - flere villaer samt en 'spændende' bygning (mon ikke det vil være et posthus ???) vil følge snarest.

Jo der er sandelig gang i den hos EpokeModeller.


8. november 2006
KLIKbart billede -->
MY tjenestelok fra Märklin...
KLIK for at se et stort billede.Jamen så kom den da langt om længe på markedet; modellen af tjenestelokomotivet MY 90 86 00-21 135-7.

Modellen er Märklins vanlige forkortede model med detaljer (bl.a. for korte lejdere, forkert frontvindue) som ingen dansk producent var sluppet levende fra at udsende.
Men man har denne gang gjort lidt ekstra ud af detaljerne og har således monteret rangérkurve/-platforme som på forbilledet.

Modellen er i den velkendte kvalitet, og det kan derfor undre mig en hel del, at man ikke helt har haft styr på farverne.
Modellens tag kunne således godt have været lidt mere lys grå og logoet samt "DSB" på siden under førervinduet kunnet nok også have været en tand større, men lad nu gå med dette.
Det er da langt værre, at man ikke kan lave et gult påtryk som på forbilledet - modellens 'gule' fremstår i et gul/orange påtryk som ligger langt fra forbilledet.

Modellen er med lyd samt mfx dekoder.

Modellen menes i øvrigt allerede udsolgt fra Märklin.

Tilføjet 9/11
Efter at have kigget på en række billeder af MY 1135 som det blå tjenestelokomotiv må jeg konstatere, at alt efter lysforholdene skifter påtrykkene på forbilledet fra gul til det gul/orange - dog synes de tekniske påskrifter ved dørene samt på rammen på alle billeder at være mørkere end øvrige påtryk.
Så...........


24. oktober 2006
KLIKbart billede -->
Så er det tid for nok en litra MH...
KLIK for at se et stort billede.Så er de sidste brikker faldet på plads for MG-Togmodelle.dk og snart vil modellerne af de oprindelige MH'ere fra Henschel kunne rangere rundt på de danske anlæg - modellen vil komme i alle 3 driftsnumre.
Selvfølgelig vil der også komme en MH'er i den oprindelige bemaling - som MH203 var ved forsøgskørslerne og lige er tilbageført til.
Når vi nu også får disse modeller på markedet skyldes dette et samarbejde med en række tyske forretninger om tyske udgaver.
Formentlig vil der også komme italienske og norske modeller af denne maskintype.

Henschel modellerne forventes på markedet i 2007.

Litra EA...
Der er kommet lidt flere informationer om disse modeller.

Body'en levner desværre ikke plads til funktionsduelige pantografer - dvs. ingen hæve-/sænkeautomatik. Men som noget nyt for danske modeller i skala H0 vil der komme fungerende færdigmeldeblink - formentlig vil man kunne levere disse til indbygning i andre modeller.
Det er besluttet også at fremstille modeller af litra EA 3007i den blå udgave.

Ny Bns styrevogn på vej...
I forbindelse med EA-projektet er det besluttet at genoptage produktionen af Bn-/Bns-vogne.
MG-Togmodelle.dk vil fremstille en helt ny styrevognsmodel (som ikke tidligere har været lavet i model) i rød og det nye blå design; nemlig litra ADns-e til eldrift, som ikke tidligere har været lave i model.

Der planlægges også en produktion af litra Bn modeller i det nye blå design, således at man kan få en dagsaktuel oprangering.

Styrevognene vil være monteret med rødt/hvidt kørelys der skifter med kørselsretningen.

Hold dig yderligere orienteret om projekterne på TOG & TEKNO's hjemmeside.


20. oktober 2006 Et herligt genoptryk...
I ventetiden på de sidste oplysninger om nogle nye tankvognsemner har DWA-Hobby valgt at lave et genoptryk af en model fra efteråret 2003.

Det er den røde tankvogn fra "De Forenede Benzinimportører", og denne gang er modellen litreret ZE 503 725 (2003-modellen var litreret ZE 503 721).


16. oktober 2006
KLIKbart billede -->
Nu også den blå litra EA som model...
KLIK for at se et stort billede.Netop hjemkommet fra Kina fangede jeg John R. Olsen fra TOG & TEKNO for at høre lidt om bl.a. de planlagte modeller af litra EA fra MG-Togmodelle.dk.

Der var pt. ikke så meget at berette om, udover at der naturligvis også vil blive sat en produktion i gang med blå EA'ere.


16. oktober 2006
KLIKbart billede -->
SJ godsvognssæt fra Märklin...
KLIK for at se et stort billede.Et epoke III sæt m/3 svenske godsvogne passende til det damplokomotivet litra Ga er netop udsendt.
Der er tale om de åbne godsvogne SJ litra Isu m/bremsehus (belæsset m/ægte kul) samt uden og kæpskinnevognen litra Oe.

Der er tale om et sæt med Eksport-modeller udgivet i forbindelse med SJ's 150 års jubilæum.

INFO: Taastrup Togkælder.


9. oktober 2006 L.G.B. på skinner igen...
Det er lykkedes at få fremtryllet økonomiske aftaler, således at produktionen frem til jul skulle være sikret. Hvad der derefter måtte ske med dette kendte mærke, er det endnu alt for usikkert at gisne om.

Der er kommet nogle tal frem, og skønt disse er ret så store, skulle der alligevel stå investore klar på sidelinien til at overtage firmaet E.P.Lehmann og holde liv i det kendte L.G.B. produktmærke.

Om en eller flere af disse skulle vælge at gå ind før jul, eller om man i håb om en lavere pris lurerpasser til ind i det nye år, tja.....?

Hvis du kører med L.G.B. om sommeren, så var det måske nu du skulle støtte op om firmaet og foretage nogle planlagte indkøb.

I bedste fald vil en markant øget omsætning i årets sidste måneder være med til at firmaet og / eller L.G.B kører videre fremover.
I værste fald vil dine indkøb blot reducere gælden i firmaet inden en evt. lukning.

INFO: BaggårdsButikken.

Tja, et svært valg måske, men selv i værste fald vil du kunne redde dig nogle ting som evt. vil være meget svære at købe fremover.
Selv ville jeg nok finde hammeren og slå hul på sparegrisen.


6. oktober 2006 Masser af læsestof...
I løbet af den sidste ugestid eller to er der kommet et væld af mj-læsestof på markedet.

Pga. nogle meget tragiske omstændigheder blev LOKOMOTIVET nr. 87 forsinket en god månedstid. Men nu er det her.

En meget fyldig artikel om Næstved Modeljernbane Klub gennem 25 år - redakionen af bladet har sine rødder i denne klub - har bevirket en øgning af sidetallet, og således er dette nummer på 56 sider.
Af det øvrige indhold kan nævnes Q-vogne på et diorama inkl. bygningen af en kvægfold, DSB tjenestevogne epoke IV i model (de Småserie-modeller fra HOBBY CENTRET som ikke er afbilledet i bladet, ja dem kan du såmænd finde HER), en artikel om de første lukkede godsvogne i stål samt selvfølgelig også en gennemgang af danske nyheder heriblandt et kig på litra MH fra MG-Togmodelle.dk.


For få dage siden udkom banen nr. 95 og en hurtig gennemskanning af dette viser bl.a en fyldig omtale af udstillingen i august, en historie om manden bag og modellerne fra EpokeModeller, et kig på drejeskiven fra HELJAN samt en række artikler om 1:1 (dansk såvel som udenlandsk) samt ikke mindst modeller.


Jo, der skulle være adskillige timers læsestof i de 2 blade man kan hygge sig med i det begyndende efterår.


4. oktober 2006
KLIKbart billede -->
Epoke III tankvogn...
KLIK for at se et stort billede.En ny epoke III tankvogn fra TILLIG Modellbahnen er netop kommet på markedet.

Der er tale om en sort tankvogn fra A/S Jens Villadsens.
Modellen er med DC hjul samt KK-kinematik.

INFO: TOG & TEKNO.


20. september 2006 Krise hos stor tysk producent...
Så har krisen blandt de store producenter af modeltog også ramt L.G.B.
Kort tid efter familiefirmaets 125 års jubilæum har man måtte bede om en 'time out', mens man forsøger at finde kapital til en reorganisering af firmaet.

For ikke at blive kørt 'helt ud på et sidespor' af kreditorerne, fik ejerne af familiefirmaet "Ernst Paul Lehmann" - brødrene Rolf og Johannes Richter - mandag den 18. september 2006 kl. 14.00 anmeldt betalingsstandsning til retten i Nürnberg.

En sådan begivenhed giver hurtigt anledning til omtale i diverse medier (nyhedsgrupper, Forretningers hjemmesider etc.), og meget har været baseret på gætteri.
Kunderne hos den største danske forhandler (også kendt som "BaggårdsButikken") af L.G.B. er nok de bedst informerede mj'er om situationen, da denne forretning netop har udsendt en fyldig nyhedsmail.


4. september 2006 Et spændende samarbejde...
Et spændende samarbejde mellem 2 skandinaviske producenter har set dagens lys.
hobby trade har indledt et samarbejde med den svenske småserieproducent Brimalm - som er kendt for sine lækkert udførte (og også ret så dyre) småseriemodeller til det skandinaviske marked.

Dette samarbejde kan få stor betydning for kommende modeller fra hobby trade, da Brimalm har stor erfaring i arbejdet med modeller i bl.a messing og herved kan til bidrage med teknisk "know how".

Samarbejdet vil også åbne op for nogle samarbejdsmodeller i meget små serier - disse vil blive markedsført under navnet "Precision Composite Models".

Flere informationer om samarbejdet findes på hobby trade's hjemmeside.

Hvis du ikke skulle have hørt det...
...så har hobby trade planlagt at udgive modeller af litra CL (i epoke III og IV udgaver) og CLS (i epoke III udgave) i 2007.


30. august 2006
KLIKbart billede -->
Snart også blå litra Bn på markedet...
KLIK for stort billedeTidspunktet for ud-leveringen af de blå litra Bn-o og Bn-oi vogne fra HELJAN rykker nærmere.

Modellerne forventes på markede i løbet af september måned.

Der vil komme
katl.nr. 5088 Bn-oi 798 epoke V
katl.nr. 5089 Bn epoke IVa
katl.nr. 5090 Bn-oi 809 og B-o 849 epoke V.

Da modellerne kun vil komme i et begrænset oplag, så er det gamle "først til mølle" princip atter trådt i kraft.

INFO: HELJAN


30. august 2006 Det cykler derudad...
Så er de færdigbyggede cykler fra EpokeModeler kommet på markedet og kan købes i forskellige kombinationer. I nær fremtid vil der også komme cykelstativer, de velkendte træølkasser m.m.

Egen produktionen af byggesæt i laserskåret karton og pap er også kommet i gang, og pt. findes der en lade- / værkstedsbygning samt et landarbejderhus.


28. august 2006











KLIKbart billede -->
Nu kommer den; Sølvpilen...
Så har Roco meldt ud, at blandt efterårsnyhederne er den af dansk mj'ere længe ventede model af Sølvpilen i str. H0.
Modellen er planlagt til november 2006, og den vil komme i 3 udførelser:
1) Katl.nr. 63064 DC.
2) Katl.nr. 63065 DC m/lyd.
3) Katl.nr. 69065 AC m/lyd.
Katl.nr. 63065 og 69065 er med lastafhængig dekoder.


KLIK for stort billedeBlandt dette efterårs nyheder findes der også en model af en Opel Blitz lastbil fra "DSB".

På nuværende tidspunkt findes det kun et såkaldt "Handmuster", men lastbilen forventes på markedet i oktober 2006 - katl.nr. er 6004.


27. august 2006
KLIKbart billede -->
Så kom drejeskiven...
KLIK for stort billedeI weekenden havde direktør Jan Nannestad fra HELJAN travlt med at demonstrere firmaets seneste nyhed; den store drejeskive.
Et stort antal mj'ere beundrede den meget avancerede nyhed, og skønt man har valgt at fremstille en amerikansk drejeskive, så vil denne nok også finde plads hos danske mj'ere.

Jeg har haft lejlighed til at smugkigge lidt på en lille video, hvor man demonstrere drejeskiven - ganske interessant og denne video vil sikkert snart være at finde på firmaets nye hjemmeside.


27. august 2006
KLIKbart billede -->
En anderledes ølvogn...
KLIK for stort billedeJeg har igennem årene set mange ølvogne men denne adskiller sig fra de fleste.

Fra det spanske firma "Electrotren" er der for nylig kommet en "Carlsberg"-vogn på markedet.
Det er en presenningvogn litra hbbilns hjemmehørende hos "SNCF". En ganske flot og anderledes model af en ølvogn som godt vil kunne passe ind i godsstammerne på et moderne danske anlæg.


27. agust 2006
KLIKbart billede -->
Nok en bensintankvogn...
KLIK for stort billede Tankvogne gør sig altid godt på et anlæg og den nyeste af slagsen er en af de røde tankvogne fra "TEXACO".

OKT havde fået sat tankvognen i produktion hos SACHSENMODELLE og timmet det således, at modellen af 23 86 700 1 802-3 dukkede op i ugen lige inden Valby.


17. august 2006 Genoptryk m/nye numre...
De flotte modeller fra DWA-Hobby havde egentlig kun en fejl - de blev lavet i så små oplag, så de blev hurtigt udsolgt

Efter utallige opfordringer fra kunderne vil DWA-Hobby nu begynde at genoptrykke nogle af de tidligere modeller - de nye modeller vil have et andet driftsnummer end de oprindelig udsendte.
Den første vogn i serien af genoptryk vil blive en sorte tankvogn ZE 502 260 fra ESSO (den første udgave havde driftsnummeret 502 261).

Modellen vil være færdig til udstillingen i Odense, men pga. en ret så besynderlig fejl hos DMJU vil DWA-Hobby ikke være at finde med den vanlige stade i Valby (???), så beklagelivis kan man ikke præsentere modellen for sjællænderne.


14. august 2006 banen nr. 94...
Magasinet banen er netop udkommet med nr. 94, og blandt de mange artikler vil artiklen om litra MH igennem årene samt anmeldelsen af modellen være højaktuelt stof for mange mj'ere.

Smagsprøver på magasinets indhold kan ses på hjemmesiden her.


13. august 2006 Et omfattende program...
EpokeModeller har fart på og programmet vokser hastigt.
Ætsearkene med cykler er populære, og for folk med 'ti tommelfingre' er det en glædelig nyhed, at EpokeModeller nu har fået sat en produktion i gang af disse - det glædelige er, at cyklerne snart også kan købes færdige lige til at stille på anlægget.

Men kig i programmet på firmaets hjemmeside og bliv inspireret. Du kan også få meget mere at vide i Odense eller i Valby.


12. august 2006 Nu også en model af litra EA...
I løbet af 2007 vil der komme en model i str. H0 af litra EA fra MG-Togmodelle.dk.
Et samarbejde med italienske ACME er med til at skaffe os denne model på markedet.

Litra EA er planlagt til at komme med 4 driftsnumre i løbet af 2007.
Man er så småt kommet i gang med projektet, og det tyder på nogle hidtil usete og spændende detaljer på en model i str. H0 - men lad os nu se, da der kan ske meget fra idé til den endelige model.

Litra MH
Salget af disse er gået over forventning, og flere AC modeller meldes allerede udsolgt.

Derfor er det besluttet at sætte en ny produktion i gang, og således skulle der i efteråret kommer yderligere 4 driftsnumre af litra MH - formentlig vil der også kommet et ekstra oplag af allerede eksisterende modeller.

Ved det nye oplag vil man ændre modellen i forhold til de kendte fejl.

INFO: TOG & TEKNO.
Hvor du kan se lidt mere om modellerne, eller du kan blive orienteret i Odense eller i Valby.


10. august 2006 Korte personvogne...
Så er den længe ventede og meget savnede korte personvogn litra CU fra hobby trade kommet på markedet. En utrolig flot model og anvendelig på mange anlæg.
Modellen er kommet med 4 driftsnumre, hvoraf den ene model er en tjenestevogn.


20. juli 2006 De manglende litra MH er kommet...
Så skulle de sidste AC varianter af litra MH være kommet, og således er alle de annoncerede modelvarianter nu kommet.
De første 4 driftsnumre af litra MH meldes allerede udsolgt fra MG-Togmodelle.dk - der er tale om 4 modeller i DC udførelsen.


20. juli 2006 Så er litra HD kommet...
Så er de forskellige udgaver af litra HD fra HELJAN at finde i forretningerne.


15. juli 2006 Prisstigning på Märklin...
Øgede omkostninger hos Märklin medfører prisstigning på 5 - 6 % på deres produkter.
Så hvis du har planer om at anskaffe dig nogle modeller eller står for en større udbygning af din bane, så skal du måske bestille nu = i dag !

Sidste frist for bestilling af produkter fra Märklin til gammel pris skulle være i dag den 15. juli.
Læs mere HER.

Jeg beklager det ultra korte varsel.


12. juli 2006 Hvorfor nu denne vogn ?...
Fra Roco er der netop kommet en 'model' af en (såkaldt) dansk ølvogn på markedet.
Flot påtryk, men modellen egner sig bedst til salg i det sydlige Europa, da bryggeriet "Carlsberg" aldrig har haft G10 ølvogne.

Det er synd, at man har valgt at udgive denne 'model', da Roco ellers har givet os rigtig mange gode og korrekte danske modeller igennem årene.

Se nyhedsomtale fra 1. februar.


6. juli 2006 Flere driftsnumre af litra MH meldes udsolgt...
Rangérlokomotivet litra MH fra MG-Togmodelle.dk har (ikke overraskende) været en stærkt savnet maskintype på mange anlæg.
Salget af de mange modelvarianter er sket hurtigere end forventet, og mens man således endnu ikke har fået de sidste varianter hjem, kan man allerede melde udsolgt i nogle af driftsnumrene.

De sidste AC varianter forventes på markedet i løbet af ca. 14 dage.

INFO: TOG & TEKNO.


3. juli 2006 Næste modeller på vej fra HELJAN...
Midt i sommerheden har HELJAN udsendt en meddelelse om den næste serie godsvogne på vej på markedet.
KLIKbart billede Med litra HD som basis kommer der nu hele 9 varianter af denne meget almindelige godsvogn på danske spor.

Litra HD har tidligere (for mange år siden) været udsendt i model af andre firmaer, men de nye modeller vil blive de mest detaljerede af slagsen.

Modellerne forventes at være på markedet i midten af juli.

INFO: HELJAN


1. juli 2006 banen nr. 93...
Det er vel små 2 uger siden, at magasinet banen udkom. Som vanlig et meget blandet indhold og med adskillige timers læsestof om model og virkelighed.
Af særlig interesse er den fyldige artikel om HOBBYMESSE2006 med bl.a. også en gennemgang af nyheder samt 'på vej' modeller. Desuden en grundig omtale af litra PB fra såvel HELJAN som fra hobby trade.
Blot nogle få udpluk fra et meget varieret magasin.


9. juni 2006 Inspirerende læsning...
LOKOMOTIVET nr. 86 har været i forretningerne i et stykke tid og bladet indeholder vanen tro en masse inspirende læsning om danske forbilleder (bl.a. 1. del om private vogne hos Privatbanerne, en kort oversigt over danske jernbanefærger fra epoke IIIb), modeller (bl.a. en gennemgang af person-, post- og rejsegodsvogne i epoke III, nyhedsomtale/-anmeld-else) samt afslutningen på bygningen af et lille diorama).

Boghæftet om ekspreslokomotivet DSB litra E og SJ litra F er udkommet fra LOKOMOTIVET's forlag - foromtale af bogen kan læses HER.

En spændende bog som nok vil være et "must" hos mange af de mj'ere som til sin tid skal have litra E i model fra HELJAN. Problemet for en del mj'ere vil nok være det at anskaffe sig boghæftet, da dette er trykt i et begrænset oplag og allerede er udsolgt fra forlaget.

Men det skulle formentlig stadig være muligt at finde boghæftet i Hellerup samt i Taastrup. Og ellers befinder restoplaget sig HER :o)


7. juni 2006 Den 4. Banebørstedag i Næstved...
Ja, jeg har egentlig vidst det i et par måneder, men først i dag har jeg fået lagt oplysningerne ud her på siden under "Diverse".

Nu på lørdag holder man den 4. Banebørstedag hos Næstved ModelJernbaneKlub (NMJK) - se mere om arrangementet HER (det er et Word-dokument).


31. maj 2006 Flere litra PB...
KLIKbart billedeÅbne godsvogne kan man ikke få nok af på modelbanen, og nu er der kommet 8 modeller mere på markedet.

HELJAN har fået en ordentlig sending af litra PB hjem, og man har i de sidste par dage haft travlt med at videresende disse til landets forretninger.


29. maj 2006 Så er der fødselsdag...
Den 1. juni fejre Hobbykæden sin et års fødselsdag. Dagen vil blive markeret på festlig vis, og der vil i dagens anledning være mange gode tilbud til mj'erne som lægger vejen forbi forretningen i Nørresundby - du kan se mere på forretningens hjemmeside .

Bl.a. har du mulighed for at møde Kim Nannestad fra HELJAN (som vil vise kommende nyheder samt de seneste produkter), i et telt foran forretningen vil der blive kørt med Spor 1 på et større anlæg, desuden vil der blive afsløret en specialfremstillet model i str. H0 (ganske spændende model i øvrigt).

Jo, det lyder som en ganske anderledes dag for mj'erne i det Nordjyske.


25. maj 2006 Test af MZ 1459...
Nu hvor hobby trade har fået det fulde MZ IV program i forretningerne, så vil jeg lige gøre opmærksom på anmeldelsen samt prøvekørslen af MZ 1459 fra januar måned.

Du kan finde den under menupunktet "Diverse", "Anmeldelser & modelomtaler".


22. maj 2006 Et par nye modeller...
Fra Roco skulle modellen af Banestyrelsen Unimog samt en åben godsvogn m/2 containere være kommet.

MG-Togmodelle.dk skulle have fået de første MH'ere hjem i slutningen af sidste uge. I løbet af denne uge skulle flere følge efter.


20. maj 2006 Bogen om litra E...
Bogen fra LOKOMOTIVET's forlag om DSB litra E (det største danske damplokomotiv) er netop udkommet - se lidt foromtale af bogen HER.

INFO: Taastrup Togkælder.


18. maj 2006 Så kom de åbne godsvogne...
Ja så skulle de åbne godsvogne litra Elo / PB samt Lollandsbanen's litra PB fra hobby trade være at finde i forretningerne.

INFO: Taastrup Togkælder.


6. maj 2006 Lidt indtryk...
På førstedagen af en meget velbesøgt HOBBYMESSE 2006 i Valby Hallen fik jeg indfanget nogle interessante modeller.


EpokeModeller havde bl.a. denne skønne model med af Roskilde Remise.


HELJAN havde blandt andet den nye containerkran (den er utrolig flot) på udstillingen. Af andet interesserant var demonstrationen af Uhlenbrock foretaget af nogle udsente tyske medarbejdere.


hobby trade havde en lige ved og næsten færdig model med af litra Cu. En utrolig flot model med lækre detaljer.

Lidt tættere på end litra Cu er nok litra PB.


Tog & Tekno viste bl.a. farveprøver på overdelen til litra MH - den rykker tættere og tættere på.



4. maj 2006 Nu skulle de så være her...
De har efterhånden været længe undervejs, men DC modellerne m/lyd skulle allerede have været i forretningerne i et par dage, og fra i dag skulle AC modellerne så også være at finde.
Hvad er det for modeller jeg omtaler ? Jamen det er da litra MZ fra hobby trade.

INFO: Taastrup Togkælder.


25. april 2006 Så skal der køres øl...
Nye danske Anlednings- / FANTASY- / Reklame-modeller på basis af Märklin katl.nr. 4415 skriver jeg normalt ikke om (der er kommet hele 18 forskellige i løbet af det seneste 2½ år), men den netop udkomne ølvogn fra Thisted Bryghus høre til en af de mere farverige af slagsen - og så smager Limfjords porteren forbistret godt, hvis man da eller er til portere ;o).

INFO: TOG & TEKNO.


25. april 2006 Litra MY i Spor 0...
For en lille ugestid siden bragte HELJAN billeder af de første prøveskud af litra MY i Spor 0 på firmaets hjemmeside.
En spændende model (som nok ikke vil få den store afsætning i Danmark) med muligheder for at gøre sig gældende på det europæiske marked. Ingen tvivl om at MY'eren nok 'skal gå hjem', da man ud fra grundmodellen vil kunne fremstille flere europæiske MY'ere.


24. april 2006 Afstemninger lukket...
Afstemningerne om interessen for litra MY i Spor 1 og Spor 0 samt Sølvpilen i str. H0 er nu lukket.

Litra MY i Spor 1:
Langt de fleste af denne hjemmesides brugere formodes at have modeltog i str. H0, så det var lidt spændende at følge, hvor mange mj'ere som ønskede en litra MY i "Kongestørrelsen".

I alt blev der afgivet 40 stemmer, og de 30 blev faktisk afgivet af mj'er som enten kørte eller samlede Spor 1.

Litra My i Spor 0:
Det var også spændende at følge, hvor stor interessen måtte være for en litra MY til Spor 0 - denne størrelse er jo en rigtig "gør det selv" størrelse.

I alt blev der afgivet 20 stemmmer, og det blev faktisk en fifty-fifty fordeling. 10 stemmer blev afgivet af mj'ere som enten kørte eller samlede på Spor 0, og heraf var kun 4 interesseret i en Industri-model - næppe særlig overraskende. De sidste 10 stemmer blev afgivet af mj'ere, som trods en dagligdag med modeller i en anden størrelse alligevel godt kunne tænke sig en Spor 0 model til pynt / udstilling.

Sølvpilen i str. H0 fra ROCO:
I alt blev der afgivet 78 stemmer, og hele 58 var interesseret i en sådan Indusri-model. En sådan model var ikke af interesse for 18 mj'ere, og 2 mj'ere havde allerede anskaffet sig modellen som Småserie-model.

Ingen mj'ere var interesseret i en Sølvpil til vitrinen.


18. april 2006 Bil til vasketøjet...
På basis af Brekina MB L319 har TOG & TEKNO fået fremstillet et mindre oplag af en varevogn fra "Aalborg Dampvaskeri".

Det fremgår i øvrigt af forretningens hjemmeside, at litra PB fra hobby trade ventes i løbet af maj måned. På samme tid skulle litra MZ IV i AC samt modellerne med lyd endelig komme i forretningerne.

Udleveringsterminerne for litra MH er netop blevet justeret pga, kapacitetsproblemer hos den kinesiske producent.


10. april 2006 DMJU udstillingen...
Unionen har netop frigivet årets plakat til udstillingen i august.
Hvor jeg tidligere har kritiseret unionen for manglende visioner i 2004 plakaten, må jeg denne gang "tage skeen i den anden hånd".
Årets plakat signalere en begivenhed med modeltog !

Godt gået og så vil jeg blot håbe på stor opbakning til arrangementet fra importørerne, småproducenterne, forretningerne, foreningerne samt ikke mindst de mange mj'ere.


10. april 2006 banen nr. 92...
Seneste nummer af dette tidsskrift er netop udsendt til abonnenterne og burde også være at finde i forretningerne.
Atter fyldt med artikler om varierende emner, bl.a. en fyldig gennemgang med indtryk fra årets messe i Nürnberg samt et farvel til MZ'erne.


Lidt opsamling
hobbytrade...
I slutningen af marts (i uge 13) modtog man de første modeller af den længe ventede litra Q.
I slutningen af samme uge ankom de første prøvestøbninger af litra PB / Elo - det ser lovende ud.

Billeder af ovennævnte modeller kan ses på hobby trade's  hjemmeside.


LOKOMOTIVET nr. 85...
Det er efterhånden en lille månedstid siden dette tidsskrift udkom (jeg gemte læsningen til en lille forårsferie) og som vanlig indeholder bladet spændende læsning om forbillederne samt om nyhederne til modeljernbanen. Nummeret har bl.a. en artikel om nogle for mange mj'ere ukendte private vogne, samt en artikel med historien om DSB litra EA.
På modelsiden vil omtalerne af de nye litra Mz fra hobby trade samt fra Roco have stor interesse for de fleste.

I bladet findes også en konkurrence i anledning af HELJAN's  snarlige og imponerende 50 års fødselsdag som aktør på det danske modelbanemarked.

Glædeligt er det at læse, at flere og flere mj'ere har fået øjnene op for LOKOMOTIVET, og at det seneste nummer af bladet således blev meldt udsolgt hos flere forhandlere.


26. marts 2006 Blå Bn-vogne...
I det stille har HELJAN i ugens løb opdateret produktionsplanerne, og det kan vel næppe overraske nogen, at modellerne af litra HD og PB er flyttet fra 1. til 2. kvartal.

Ukendt Bn-o i Høje Taastrup januar 2006.

Overraskelsen er, at der er kommet et par Bn-vogne (epoke IVa og V) samt et Bn-sæt med 2 vogne litreret Bn-o. Inden længe kan epoke V kørerne så oprangere en vognstamme med et par blå vogne imellem.


19. marts 2006 Så er der nips til modelbanen...
For en lille månedstid siden (se 2. - 7. februar) skrev jeg lidt om nogle spændende nye tiltag fra EpokeModeller, og nu er planerne blevet omsat til en række nye produkter som man som modelbygger kan glæde sig over.

På markedet er nu kommet bl.a. klapper til godsvogne (så man kan køre med åbne lemme), hele 4 versioner akselgafler, dørkplade, netplade med mønstre i 3 forskellige størrelser net.

Af nips til modelbanen så er bl.a. cyklerne, perronvognene (færdige såvel som i byggesæt), postkasserne samt et ætseark med div. værktøj nu kommet på lager.
Alt i alt en masse små skønne lækkerier til modelbanen.


INFO: EpokeModeller.


9. marts 2006 De første dobbeltdækkervogne er kommet...
SBB dobbeltdækkervognene som DSB lejede er nu kommet i model fra Roco. Der er tale om modellerne fra serien "International Collection" efteråret 2004 som endelig er kommet - men der er jo sket mangt og meget hos Roco i det sidste årstid.

Der er tale om 2 sæt (45910 = 2 vogne inkl. 1 styrevogn og 45911 = 2 vogne) i et meget begrænset oplag.

INFO: Taastrup Togkælder.


6. marts 2006 Litra CU tager form...
Så har man den første prøvesamlede vogn fra litra CU serien klar til gennemgang.
Vanen tro, så er der en del rettelser at fore-tage ved en sådan første støbning, men helheds-indtrykket er immervæk en lovende model.

På nuværende tidspunkt forventes den endelige model på markedet i 2. eller 3. kvartal.

INFO: hobby trade.
- hvor flere billeder af modellen kan ses


28. februar 2006 MH-testen er afsluttet...
Den grundige test af litra MH fra MG-Togmodelle.dk er nu afsluttet og produktionen er fastlagt.

Det betyder at de første DC-modeller skulle komme i handlen i løbet af april måned.
AC-modellerne skulle begynde at komme i løbet af maj måned, og de vil blive leveret med en ESU-dekoder - hvilket vil betyde en lille merpris i forhold til den oprindelige kalkulerede pris.


For begge modeltyper forlyder det, at der vil komme MH'ere i den grønne såvel som i den rød/sorte udgave.
Ikke alle modelvarianter vil komme fra starten, men der er endnu intet om hvilke driftsnumre vi vil få udleveret.


11. februar 2006 Masser af læsestof...
Tidsskriftet banen er i disse dage på vej ud til abonnenterne, og blandt det meget stof om modelnyheder, læserbreve mv. så er der også masser af stof om litra MZ I, I & IV i form af modelanmeldelser samt artiklen om vejen fra idé til model.
Historien om D-maskinen er med de mange billeder et godt oplæg til den kommende model.


10. februar 2006 Puha, det går stærkt...
Næppe er lyset i den store hal 7 slukket og døren lukket efter årets store mj-begivenhed dernede sydpå i Nürnberg, før den næste danske model dukker op !



hobby trade har fuld fart på og få dage efter messen kan man således præsentere de første billeder af litra HJ / Gklm - billederne er af prototypen T1 som man fik overrakt på messen.

Det er som nævnt det første skud af en kommende modelserie, og det ser ganske lovende ud.

Der vil komme nogle lækre detaljer på vognene, og således vil disse få metal håndbøjler og lukkebeslag ved læsselemmen - sidstnævnte bliver lavet i ætset messing, så det er frit svævende fra vognkassen.


2. - 7. februar 2006 De danske producenter i Nürnberg...
Årets store begivenhed for mj'erne finder sted i det sydlige Tyskland i disse dage.
Flere danske firmaer deltager og viser deres nyheder frem til forhandlerne samt medierne.

Du kan i øvrigt læse om nyheder fra messen hos Togcenter Gentofte, hvor man opdaterer fra Nürnberg.


EpokeModeller Spændende tilbehør...
Hos EpokeModeller er man i fuld gang med at markedsføre noget spændende og anderledes tilbehør til mj'erne.
Serien med postbude i december måned blev således hurtigt udsolgt, og man er nu ved at få fat en en mindre portion af disse typiske danske figurer.

Men posten skal jo også ud til kunderne.

så det nyeste er en serie postcykler i ætset nysølv. Desuden postkasser til montering på pæl eller væg i hvidmetal (leveres rå eller malet). Men ikke nok med det. Man skal jo også have flyttet rundt på posten på jernbanestationen, så en lille perrontraktor til at trække den tidligere udsendte perronvogn er også på vej - den lille traktor er nu på vej i form af et hvidmetalbyggesæt. Modellen vil også kunne leveres som færdigmodel i P&T- samt DSB udførrelse.


HELJAN Sætter nye spor...
På messen vil blikfanget være de 3 funktionsduelige containerterminaler, men det er jo en nyhed, som vi har kendt i et stykke tid. Containerterminalen forventes at være i forretningerne i løbet af et par måneder.

Næ, den helt store nyhed fra HELJAN har man holdt meget tæt til kroppen, således at der også var noget til de tilrejsende.

HELJAN vil fremstille MY'ere i

Kongestørrelsen !

Man er i fuld gang med forberedelserne til en produktion af det elskede "NOHAB" lokomotiv i Spor 1.

Til danske mj'ere vil der komme en vinrød samt 2 rød/sorte (den ene m/rilleudstødning) DSB litra MY. I samme omgang kommer der også en CFL udgave.



Man er endnu kun på det indledende stadie, men satser på at have modellerne på markedet indenfor de næste ca. 2 år. Prisen forventes at blive omkring kr. 13.000,-
Efterfølgende vil der formentlig også blive tale om at fremstille NSB udgaver af "NOHAB" lokomotivet.

Det er et ganske spændende initiativ fra HELJANs side med modeller i Spor 1, og disse vil helt sikkert blive modtaget med glæde, og der burde være et godt marked for modeller i denne størrelse.


hobby trade Nu også damplokomotiver...
Det har i et stykke tid stået klart for de fleste mj'ere, at hobby trade nu også ville fremstille damplokomotiver, og der er blevet gættet på hvilken litra.
På messen har man så endelig offentliggjort, at man vil lægge ud med en model af epoke III godsmaskinen DSB litra D IV - den vil komme med 4 driftsnumre.
Modellen er planlagt til at komme i slutningen af året hvilket betyder, at man allerede er godt i gang med projektet.

Helt uventet var det vel næppe heller, at dobbeltdækkerne var en mulig nyhed.
Det er de så nu.

hobby trade har en 'rød tråd' i deres produktlinie. Først fik vi litra ME, og nu kommer vognene til at 'hægte på krogen'.
KLIK på billedet og se et videoklip af forbilledet !


Der vil kommet et komplet sæt på 4 vogne bestående af 2 stk. mellemvogne, 1 stk. mellemvogn m/kiosk samt en styrevogn - dette sæt vil blive leveret til AC og DC.
Der vil også komme 'løse' vogne.

Da "Metronom" (en privat tysk operatør) benytter de samme dobbeltdækkervogne imellem Hamburg - Bremen og Hamburg - Uelzen, så vil hobby trade også lave disse i den tyske operatørs blå-gul-hvid farve.

Endelig vil man fremstille den åbne højsiddet godsvogn litra PB / Elo. Litra PB i epoke III udgaven vil komme med 6 driftsnumre, og epoke IV udgaven (litra Elo) vil komme med 3 driftsnumre.
Desuden vil man også udgive denne vogntype som Lollandsbanen epoke IV - V litra PB.

Og så skal vi jo ikke glemme rystevognen litra CU.


1. februar 2006 MH'en kører...
Det går stille og roligt fremad med litra MH fra MG-Togmodelle.dk.
Mens en af prototyperne har kørt rundt på en prøvebane og efterhånden har fået tilbage-lagt en distance på ca. 125 km, så er der kommet nogle farve- og trykvarianter af overdelen til landet. Da overdelene ser lovende ud, og man efterhånden må være overbevist om modellens køreegenskaber, så burde der ikke være langt igen, inden man kan give et "go" for produktionen.
Men også et "OK" hvis der skulle gå et stykke tid, da mj'erne hellere vil ventet lidt endnu og have en gennemtestet og stabil model i hænderne.

Undervejs i forløbet er der sket nogle få ændringer i projektet. Håndbøjlerne over rangertrinene er således blev udskiftet fra plastik til metal, og dekoderen vil blive en ESU Lokpilot. Mht. AC udgaverne så overvejes det at skifte den planlagte ANDI dekoder ud med en lidt dyrere ESU dekoder - i så fald imod en mindre prisforhøjelse på AC modellerne.

INFO: TOG & TEKNO.

Der er sket meget i løbet af de sidste 2 år, og man bør helt klart udskifte dekoderen på AC modellerne til en ESU mfx dekoder aht. de mange Märklin-kørere som formentlig vil køre med Märklins nye Central Station.


1. februar 2006 Flere nyheder fra Roco...
Her dagen før messestart opdagede jeg, at Roco også havde et par danske godsvogne blandt årets nyheder.


Katl.nr. 45972 er således et epoke V sæt bestående af en DSB Unimog samt en åben lav godsvogn (kæpskinnevogn) m/2 containere på.

Katl.nr. 66242 er en epoke III model med basis i en G10 godsvogn påtrykt "Carlsberg".

Nu står der Roco, men for den sags skyld kunne der have stået Piko i bunden af modellen, for korrekt er den langtfra :o{
"Om igen", som de siger i en ølreklame. Danske mj'ere er altså vant med bedre modeller i dag.


Katl.nr. 66587 er en epoke V vekselladvogn med et veksellad fra "VELFAC".

Der er tale om såkaldte "Handmuster" til at lodde stemningen blandt udstillingens forhandlere, så det er langtfra sikkert at disse kommer i produktion i den viste udførelse.

INFO: Hobbykaeden.dk
- hvor billeder af nyhederne kan ses i en større størrelse.


Personligt vil jeg da håbe at ølvognen droppes. Danske mj'ere er i dag mere forvænte end som så. I de glade Liliput-dage i 1960'erne kunne man sælge flotte danske påtryk på forkerte vogne, men en model af en G10 godsvogn med et nok så flot dansk påtryk burde være usælgelig i dag - så hellere en ølvogn fra Long eller POCHER.

Måske (bemærk: Jeg skriver måske) har Roco også en lille sølvfarvet overraskelse til danske mj'ere i løbet af året.
Måske ???


31. januar 2005 Nyt katalog fra HELJAN...
2006 kataloget fra HELJANHer ganske få dage før den store årlige legetøjsmesse i Tyskland har HELJAN sendt et nyt katalog på markedet.

Kataloget er på 32 sider og viser mangfoldigheden af byggesæt samt tilbehør fra vor store danske producent på markedet for huse og tilbehør til modeljernbanen.

Kataloget kan købes i forretningerne for et mindre beløb. Som noget helt nyt så kan man også selv downloade kataloget fra firmaets hjemmeside som PDF-fil - filen er på 2,6Mb.


26. januar 2006 ML 6 nok en gang...
Roco har også en enkelt dansk nyhed med i år.
I løbet af året udsender man en model af ML 6 til AC (m/dekoder) såvel som til DC.

Modellen er tidligere blevet udsendt - i 1995 - men i de forløbne år har modellen fået en "teknisk revision" af undervognen (og nu også i AC m/dekoder) samt en en anden tagfarve og et par gule hjørner på overdelen.


20. januar 2006 Nyheder til Skandinavien fra Märklin...
Ja, så er spændingen udløst - årets danske samt de svenske nyheder fra Märklin er sluppet ud.


Til danske mj'ere kommer det blå MY 1135 Tjenestelokomotiv som det så ud i 2004 - bedømt ud fra billedet i nyhedsprospektet så har man updateret undervognen samt sat rangerplatforme på modellen.
Katalognummeret er 37667.

Svenske mj'ere har i meget lang tid diskuteret hvilket lokomotiv Märklin ville udsende i anledning af 150 års jubilæet hos SJ.


Endelig kan diskussionen stoppe, for modellen bliver tenderlokomotivet litra G - hvilket mange svenske mj'ere også havde gætte på.
Katalognummeret er 37555.

Men der er mere til de svenske mj'ere.
Der vil komme et til lokomotivet passende sæt epoke III godsvogne bestående af 2 stk. litra Isu (m/ægte kul i 1:87) samt en kæpskinnevogn litra Oe (m/trælast).
Katalognummeret er 46038.

INFO: Kystbanen.


17. januar 2006 Biler til lokalsamfundet...
EpokeModeller nu fået nogle typiske epoke III håndværkerbiler hjem. Der er tale om varevogne til den lokale bager, gas & vand, ost samt slagter.

Ovenstående modeller kommer fra SELANDIA MODEL.
Fra samme producent findes også fine laserskårede plankeværker, murstenpapir med vandfast trykt og disse leveres i 2 gulstens- og 4 rødstenskulører samt bræddereol.

Jo, der er gang i tilbehørsdele til 'prikken over i'et' på anlæggene.

INFO: EpokeModeller.


10. januar 2006 Danske nyheder fra PIKO !!!...
Ret så overraskende har PIKO udmeldt nogle nok så spændende nyheder af interesse for danske mj'ere.

I løbet af 4. kvartal 2006 forventes der således en udgave af "NORDJYSKE JERNBANERS" udgave af MQ desiroen - til AC og DC.
Det skulle blive en virkelig flot model med masser af farver og tryk.

PIKO's model af MQ'en fra "Svendborgbanen" blev - ikke uventet - en succes, og den er så småt ved at være udsolgt.
Der vil ikke komme et nyt oplag af denne model !

Og dog, for der er allerede kommet en ny model fra PIKO - samme model, men med et andet driftsnummer - med helt det samme katalognr.
Den mest synlige forskel vil være destinationsskiltet. På den nye model vil der stå "Odense" på skiltet.
Gansk fikst fundet på :o)

Til svenske mj'ere skulle der i løbet af året komme en syrebeholdervogn.

Et nyhedskatalog (det må være året første og i god tid inden messen) på 8 sider er også kommet fra PIKO.

INFO: Hobbykaeden.dk.


8. januar 2006 Skil din litra PR ad...
Et gammelt ordsprog lyder: "Bedre sent end aldrig."
Damplokomotiverne fra HELJAN kan godt være lidt drilske at gå til, så det var glædeligt at opdage en lille nyhed på firmaets hjemmeside.
Man nåede ikke at få lagt en lille folde om adskillelse og samling af PR makinen med i emballagen sammen med modellerne.

Det har man nu rådet bod på, for på HELJAN's hjemmeside kan man nu finde en velillustreret vejledning til litra PR.


7. januar 2006 Detaljerne er OK !...
Der har i det seneste par dage været en mindre debat vedr. manglende detaljer på de netop udsendte MZ IV'er fra hobby trade.

Mht. manglende førerumsdetaljer så er disse utrolig svære at se med det blotte øje, men de er der - prøv at holde lokomotivet op imod noget lys og sæt en lup for øjet, og bliv overbevist.

Jeg overvejede at splitte min model ad for at tage et billede af indretningen, men dette er lidt af en større opgave, så.........
Heldigvis havde hobby trade splittet en MZ'er, så her er et billede af et yderst veldetaljeret førerrum.
Sådan......
Hvem mangler detaljer ?

Mht. manglende håndbøjler på fronten så skulle man måske slå et smut forbi Jernbanen.dk og kigge lidt på billederne der. MZ'erne af serie IV syntes nu alle at være blevet leveret uden håndbøjler på fronten.

Et andet godt sted at søge fakta om forbilledet er i Torben Andersen's bog "DSB litra MZ Type 645". Her findes der en utrolig masse billeder af de forskellige MZ'ere.

Ikke alle mj'ere er interesseret i at have en MZ IV kørende "med skudhuller" i fronterne, så hvis nogen så brændende ønsker sin model som en af de senere udgaver af MZ IV, så kan man jo selv finde borret og tråden frem og gå i gang !
MEN, husk også at lave et joy-stick i førerrummet, da det jo gerne skulle være en korrekt model ;o)


4. januar 2006 Det 'kører' bare derudad...
Næppe er MZ IV fra hobby trade kommet i handlen (indtil nu kun DC-udgaven), før de første billeder af serie I og II fra samme producent dukker op.
hobby trade er allerede gået i gang med de næste MZ serier, og man har nu fået de første body'er hjem for at checke det visuelle.


Man kunne måske frygte at modellerne af MZ serie I og II ville være ret så ens med de tilsvarende fra Roco.

Men som dette detailfoto af MZ I fra hobby trade viser, så har man valgt nogle forskellige forbilleder ud - godt nok for mj'erne.

INFO: hobby trade


1. januar 2006 Velkommen til et nyt mj-år
Året 2005 var set med mj-øjne et helt fantastisk år for danske mj'ere. Året bød på et væld af modeller i str. H0 i alle prislag. Der var nok at vælge imellem, hvad enten man var til vogne eller til trækkraft, og et par enkelte nye bygninger blev det da også til i årets løb.
Så vi skal bestemt ikke klage over manglende bevågenhed fra producenternes side.

Det er endnu for tidligt at melde klart ud, hvad det kommende år vil bringe af spændende modeller.
Fra de danske producenter skulle året byde på et par lokomotiver og en del godsvogne.

Snart vil de første af en række godsvogne (13 stk. er planlagt) fra HELJAN komme på markedet, og hos hobby trade er der snart nogle små Q-vogne og formentlig litra MZ som serie I og II i vinrød bemaling.
Mest spændende vil nok være det nye damplokomotiv fra hobby trade - dette skulle komme i slutningen året om alt går vel.
Mon ikke også at MG-Togmodelle.dk snart vil få has på sine udfordringer og bringe litra MH på markedet.

Mens vi således allerede nu har en idé om årets nyheder fra de danske producenter, så er det straks lidt mere uvist hvilke nyheder de udenlandske producenter evt. måtte pusle med.
På messen i Nürnberg i februar vil de evt. kommende danske nyheder være kendt, og med lidt held 'siver' disse allerede ud i løbet af januar måned.


Her på siden vil året formentlig byde på nogle udførlige modelomtaler samt afprøvninger af enkelte modeller, og der vil formentlig komme nogle polls / afstemninger i løbet af året.

Ingen tvivl om, at året 2006 nok skal blive ganske spændende, så hav :

"Et rigtigt godt NYTÅR".


Til 2005-nyt.
Til top

www.DANSKmodel.dk