NYT i forretningerne





30. juni 2014 Heljan på nye spor...
Ved et arrangement hos Togcenter i lørdags deltog bl.a. også HELJAN med en overraskende nyhed.

Man kunne således fremvise prøvestøbninger på en MY'er i en helt ny skalastørrelse; nemlig i 1:32 også kaldet spor 1.
Det må siges at være en "stor" markering af litra MY's indtog i Danmark for 50 år siden.


MY'eren vil komme i 8 udgaver - formentlig først i 2015 - og prisen for denne store model vil blive kr. 11.999,-.


21. juni 2014 Ting ta´ tid...
Ja, normalt tager det nogen tid at få fremstillet en model, men i det her tilfælde synes det at være gået rimeligt hurtigt.

I begyndelsen af måneden annoncerede Hobbykæden en gærvogn fra D.D.S.F. som en kommende nyhed, og nu er modellen ankommet på markedet og klar til udlevering.

Forretningen har i øvrigt lige modtaget et genoptryk af den danske CIWL sovevogn nr. 2899 fra L.S.Models - katl.nr. er 49142.


17. juni 2014 Dansk tankvogn på vej fra Märklin...
I serien af danske tankvogne fremstillet af Märklin har Tog og Tekno i begyndelsen af måneden annonceret en efterårsnyhed.
Nyheden er en benzintankvogn fra "Brødrene Jansen A/S" som tidsmæssigt vil passe sammen med de tidliger udsendte tankvogne fra "BP" og "GULF".


4. juni 2014 3 nye NOHABer...
Der har i en lang periode - jeg mindes ikke noget tilsvarende - været utrolig stille med nyt om danske modeller.
Men i søndags kom der så en nyhed - endda 3 af slagsen.

Hobbykæden havde fødselsdagsfest og ved den lejlighed præsenterede man modellerne MX M9, M10 og M11 fra Nordjyske Jernbaner.



Fra en sædvanligvis velunderrettet kilde - så der er næppe tale om et 'spin' :o) - forlyder det, at forretningen har planer om en serie modeller af vogne fra D.D.S.F.


ZB 99 701 udsendt af SamlerBørsen i 1998.

Der skulle være tale om en gærvogn (som billedet) ZB 99 703 med hjemsted i Odense i samarbejde med Märklin samt 2 tankvogne fremstilet i samarbejde med Brawa henholdsvis Jeco.





11. april 2014 McK i dobbeltproduktion...
McK har indtil nu været kendt for sine specialudgaver af litra MZ produceret af hobbytrade.
McK netop annonceret 3 godsvogne (se 4. april) og allerede nu kan man konstatere, at andre firmaer har planer om at fremstille de samme modeller.

Litra Gs
Allerede i marts måned annoncerede HELJAN at denne vogntype var blandt de kommende projekter.

McK har allerede en prøvestøbning, mens HELJAN er på planlægningsstadiet.
Så her kan ske ændringer.

Litra Hios-v
Det må have været lidt af en overraskelse for McK at opdage, at A.C.M.E havde en prøvestøbning med på DMJU-udstillingen i Jylland i sidste weekend.

A.C.M.E og McK synes begge at være meget langt fremme med modellen af litra Hios-v, så det bliver spændende at se hvorledes det lille danske marked reagere på denne (tilsyneladende) uundgåelige dobbeltprodution.


7. april 2014 DMJU udstillingen...
Skala-N.dk har Lars lavet en lille beretning om den netop overståede DMJU-udstilling.
Beretningen er krydret med en række billeder - mest vedr. skala N - fra udstillingen, men i bunden af beretningen findes links til en række hjemmesider med lignende beretninger.


4. april 2014


KLIK for stort billed ==>
Litra Gs, Hbis og Hios-v på vej...
I den kommende weekend vil du på standen hos DekasDMJU-udstillingen i Bramdrupdam kunne se nogle prøvestøbninger af DSB litra Gs samt litra Hios-v. Dekas (v/Kasper Bang Jensen) er konsulent for McK, og det er dette firma som vil producere modellerne.

McK bragte for et par år siden nogle Mz varianter - baseret på Hobbytrade - på markedet og vil altså nu fremstille sin egen serie godsvogne.

McK har planlagt følgende modeller:
Litra Gs i alle 3 serier og med ialt 15 modeller.
200 ex. af hver model.

Litra Hios-v som DSB og DSB gods med ialt 8 modeller.
250 ex. af hver model.

     .
KLIKbare billeder.

Pt. foreligger der ingen oplysninger om litra Hbis.

De første modeller forventes i 3. kvartal 2014 og senere på året vil modellerne af litra Gs serie I komme.


29. marts 2014









KLIK for pdf-fil ==>
60 år med rundsnuder i DK...
I år er det 60 år siden at den første Nohab MY kom til Danmark, og det er der tilsyneladende også adskillige mj-producenter som har tænkt sig at fejre.

Flere af de kendte producenter har således annonceret adskillige MY'ere til mange baneforvaltninger i det kommende år.
MEN, på den årlige messe i Nürnberg kom der også en helt ny producent på banen; B-models (se omtalen fra den 30. januar).

Nu har B-models fremstillet den første prototype samt sluppet lidt flere informationer ud om MY'erne.

De forskellige modeller vil blive fremstillet i disse udgaver:
DC
DC digital
DC digital m/lyd
AC digital (mfx)
AC digital m/lyd (mfx)
Modellerne vil i den dyreste udgave have ESU lyddekoder (orign. Nohab lyd) samt røggenerator (alt i alt med hele 20 dekoderfunktioner), men ellers vil modellerne være med detaljer i metal, fjedrende puffer, kabinelys samt træk på 6 aksler.
Priserne går fra 159€ til 329€.

Blandt den første serie MY'ere vil der også være en rød/sort model af DSB MY 1159.

Pt. er der ingen informationer om evt. danske forhandlere, men mon ikke at der vil være nogle stykker af disse når modellerne kommer på markedet i juni måned.


4. - 27. marts
Efter Hobbymessen tog jeg til Thailand og nød det gode vejr i et par uger, og følgende er sket i Danmark i samme periode.

HELJAN
Nyhedsbrochuren fra Hobbymessen i Valbyhallen med mange spændende nye produkter findes HER.

På vej fra tegnebordet er bl.a.
BL vogne
MO
MX
Y-tog.







Hobbykæden
I serien af egne modeller - HK-modeller - er der et par nye tankvogne på vej.

Modellerne er fremstillet af Brawa for Hobbykæden, og der er tale om en "SHELL"- (ZE 502 811) samt en "D.D.S.F."-tankvogn (ZE 503 611).


Skala-N analysen
Hvis du kører eller samler på skala-N og endnu ikke har udfyldt spørgeskemaet på Skala-N.dk, så er det ved at være sidste udkald.

Sidste mulighed for at give dit bidrag til analysen er den 30. marts !

HELJAN
Fra HELJAN kom der i midten af måneden en overraskende udmelding om kommende projekter.
Firmaet planlægger modeller af MR/MR og MRD/MR, lukket godsvog litra Gs samt postvogn litra DA.



HELJAN synes at have fornyet hjemmesiden og man kan således fra forsiden foretage direkte valg af . f.eks. Lokomotiver, Vogne, Bygninger, DSB busser, Tilbehør, Reservedele mv.
Desuden et katalog med bygninger og tilbehør - det kan også findes HER.


3. marts 2014 Rapport fra Hobbymesse 2014...
Hvis du ønsker at se billeder af bl.a. kommende danske modeller, så har Lars fra Skala-N.dk skrevet en fin reportage fra hans besøg på messen - inkl. en masse dejlige billeder.

Du finder let frem til reportagen fra forsiden på Skala-N.dk.


22. februar 2014 Kører / samler du også Skala-N ?...
De fleste informationer på denne side omhandler modeller eller begivenhededer vedr. str. Ho, men mange mj'ere har også interesser for andre skalastørrelser - f.eks. Skala N.

I 2003 lavede Lars (fra Skala-N.dk) og jeg sammen en undersøgelse vedr. Skala N - antal brugere / alder / epoker / spor code / litteratur / ønskemodeller mv. for blot af nævne nogle enkelt punkter fra under-søgelsen.

Mangt og meget er sket siden 2003, og det er en god idé med en ny undersøgelse om udbreddelsen af Skala N i Danmark.
Skala-N.dk er det netop nu og indtil den 30. marts muligt at deltage i den nye undersøgelse vedrørende Skala N.



16. februar 2014 Går det mon for stærkt ?...
En af sidens brugere har gjort mig opmæksom på en lille pudsighed på den nye F-maskine fra F2010, og det rejser uvilkårligt spørgsmålet: "Går det mon for stærkt ?"

Iflg. Jernbanen.dk så blev F-maskinerne fremstillet på forskellige lokomotivfabrikker - Borsig, Breda, Frichs, Hanomag, Henschel, Hüttemeier, Sarrono & Tubize.

Den netop udsendte model af litra F 477 har et nydeligt fabriksskilt fra Frichs påsat (se foto fra den 12. d.m.), men iflg. Jernbanen.dk er dette lokomotiv fremstillet af Hüttemeier i 1901 (og skulle i øvrigt have fået høj kulkasse i 1951) !
Så et eller andet synes desværre at være gået grueligt galt :-{ hos F2010.

Men ok, det er stadig en utrolig flot model og vel kun de færreste mj'ere vil gå op i / eller bemærke denne detalje.

danskmodel.dkSkønt firmaet hobby trade gik konkurs i for næsten 1 år siden så lever navnet i bedste velgående, og man har tilsyne-ladende begået et 16 siders tysksproget A4 katalog med lokomotiver og vogne - over-vejende danske modeller, men der er også europæiske modeller.

Kataloget har i et par omgange i slutningen af januar og i starten af februar været til salg på ebay.de, men F2010 har da gået meget stille med dette tiltag til danske mj'ere.


12. februar 2014 Ny DSB F-maskine på markedet...
For nogle måneder siden kom der fra F2010 en model af DSB litra F 658 i et meget begrænset oplag (vist nok kun 100 stk.). I modsætning til de af firmaet tidligere udsendte modeller af F-maskinen, så var F 658 dels med høj kulkasse og dels var oplaget bestilt af Felix Team - det er vel overflødig at skrive, at denne specielle model var lynhurtigt forudbestilt / udsolgt.

Man kan vel næppe rose F2010 for deres glimrende forhåndsomtale af nye modeller på markedet, og på firmaets hjemmeside er der heller ikke megen aktuel information at finde.

MEN, iflg. Spor23.dk i Tåstrup så skulle der netop være landet en model af DSB litra F 477 (m/høj kulkasse) i forretningen. Katl.nr. 150477 er DC udgaven og katl.nr. 250477 er AC udgaven.

<== KLIKbart billede.

NB: Hvis du skulle være interesseret i den flotte model af litra F 477, så gør dig selv lige den tjeneste at læse kommentaren fra den 16. februar.


5. februar 2014 Kender du DF Modeltog ?...
KLIK for at læse nyhedsbrevet.Formentlig er DF Modeltog kun kendt af en snæver kreds af mj'ere, og det har man nu besluttet sig for at udbygge denne kreds fremover vha. et nyheds-brev (klik på billedet for at læse dette).

DF Modeltog har i mange år fremstillet en lang række - især DSB specialvogne samt div. OHJ vogne - utrolig spændende og lækre håndbyggede modeller af vogne, som de store producenter ikke forventes at give sig i kast med.

Som jeg husker DF Modeltog, så var de første modeller en serie postvogne solgt igennem TRINBRÆTTET Hobby i Aarhus.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet hos DF Modeltog, således at du fremover vil blive opdateret med firmaets produkter.

Modellerne fremstilles i mindre serier og se bl.a. derfor ikke så ofte på diverse anlæg. De hører heller ikke til blandt de billigste på markedet og koster ca. 3 gange så meget som en industrimodel, MEN der er tale om en håndbygget model, så............?


5. februar 2014 "Årets model" 2013 er fundet...
Medlemmmerne i DMJU's klubber har atter kåret årets model i 5 kategorier.
Her er listen hentet fra unionens hjemmeside:

"Årets model" 2013

Vinderne i de 5 kategorier

Trækkraft
1. plads : F2010. Katalog nr. 150446/250446. DSB F 446
2. plads : Heljan. Katalog nr. 41651/41652. DSB ME 627
3. plads : Felix Team/F2010. Katalog nr. 150658/250658. DSB F 658

Personvogne
1. plads : F2010. Katalog nr. 61107. DSB CRS 3671
2. plads : F2010. Katalog nr. 61101. DSB CRM 3628
3. plads : Heljan. Katalog nr. 5260. DSB CAE 1262

Godsvogne
1. plads : Brawa. Katalog nr. 48852. DSB ZE 503 610 P "D.D.S.F"
2. plads : Fleischmann. Katalog nr. 506702. DSB Værkstedsvognsæt for Signaltjenesten
3. plads : HK Modeller/Brawa. Katalog nr. 48861. DSB ZE 503 295 J.A.F.

Eksklusivmodeller
1. plads : Freja Modeltog/REAL-Modell. B&W Scandia 4-akslet ETJ M4-KS M3
2. plads : Felix Team/Witzel Hobby. Frichs Motorvogn HBS, M3-4, SB M7
3. plads : Felix Team. DSB Litra C.

Tilbehør
1. plads : Frisporet. Bedford CA postbil
2. plads : EpokeModeller. Katalog nr. 870518. Ølvogn ”Tuborg” med 2 heste
3. plads : Freja Modeltog. Katalog nr. L.004. Sæt med overkørselssignaler



3. februar 2014 A.C.M.E. overrasker med flere DSB nyheder...
Det italienske firma A.C.M.E. må have haft så stort et salg af el-lokomotivet litra EA i 2013 at man 'har fået blod på tanden' til at fremstille modeller til Danmark.

EA 3010 "Søren Hjort" i rød/sort - katl.nr. 60115 til DC, 65115 AC digital m/lyd og 69115 DC digital m/lyd.
Ckm flexvogn i rød - katl.nr. 52990
Dm hvid bagagevogn m/rød stribe (benyttet i skiløberen) - katl.nr. 52359
Og endelig et 3-vogns sæt med ølvogne af litra Hios typen - katl.nr. 45091.

Jo, det bliver så sandelig et spændende udvalg af danske modeller.


2. februar 2014 Også et damplokomotiv til mj'erne...
Måske overset tidligere, men blandt nyhederne fra Märklin er der også et DSB damplokomotiv (kan ses i nyhedsomtalen fra Togcenter eller i Märklins Eksportkatalog).


Med katl.nr. 37818 vil der i løbet af året komme endnu en version af DSBs store godslokomotiv. Den danske model er baseret på en nye udgave af BR 50, og den burde derfor være bedre end de tidligere udsendte modeller af N-maskinen.

Modellen vil være N 209 (som den klassiske N-maskine), og den vil være udstyret med Mfx dekoder samt mange lydeffekter og forberedt for røgindsats.


30. januar 2014 Live fra Nürnberg...
Som tidligere år så er Togcenter med på Nürnbergmessen og på hjemmesiden opdateres der løbende.


30. januar 2014 Mon der er flere DSB MY'ere på vej ?...
Det er som bekendt svært at spå, men måske vil der komme endnu flere modeller af DSB litra MY.

Fra årets Nürnbermesse er der et spændende indslag med Paul van der Steen med nyhederne fra Rocky Rail
Se især omkring 2:25 hvor man viser prøvestøbninger af et par NOHAB'er.


Den/de færdige modeller skulle produceres for B-models (???) og være på markedet i løbet af 4 - 5 måneder.

Noget kunne tyde på, at B-models er = Van Biervliet.com samt, at f.eks. danske forretninger kan bestille deres helt egen MY'er hos firmaet.

Tja, danske mj'ere går bestemt en spændende tid i møde her i 50 året for den første danske MY'er i 1:1.


29. januar 2014 Flere MY'ere fra ny producent...
Ny og ny er måske så meget sagt, for Norsk Modelljernbane (NMJ) har fået produceret modeltog i mange år og har bl.a. for en del år siden haft et samarbejde med HELJAN.

I programmet for 2014 varsler NMJ med en helt ny serie NOHAB lokomotiver i en produktlinie kaldet "Topline".
Modellerne er i korrekt skala H0 og er udstyret med en masse detaljer i metal, MTC 21 pins dekoderstik, 2 højtalere monteret. AC udgaverne af modellerne vil være udstyret med en ESU Lokpilot V4 M4.


Det vides ikke hvornår modellerne vil komme på markedet, og pt. har man de første prøvestøbninger hjemme.
NOHAB modellerne vil komme i adskillige udgaver og af planlaget DSB udgaver er følgende:
MY 1108 (rødbrun) DC samt som AC digital.
MY 1112 (rød/sort) DC samt som AC digital
MY 1147 (rød/sort) DC samt som AC digital.

Nohab'erne ses ved 1:45

Senere er der planlagt modeller med lyddekoder.

At NMJ har planlagt at sende en omfattende serie NOHAB modeller på markedet på samme tidspunkt som Märklin/TRIX udsender en tilsvarende model - og nu endelig i korrekt skala - og ligeledes til flere baneforvaltninger må vel siges at være et sort uheld af rang.

Endelig rejser spørgsmålet sig: Har de danske mj'ere efterhånden plads til flere MY'er ?
Tja, tiden må vise det.

NMJ har tidligere fremstillet danske modeller.
For 12 - 14 år siden fremstillede man 2 DSB MY'ere i et meget lille oplag (50 stk.) - dengang hed serien "Superline" og prisen pr. model var ca 3 gange højere end de nu annoncerede.




29. januar 2014 Danske postbude...
I løbet af januar måned er der kommet en serie Noch figurer på markedet i en bemaling som danske postbude inkl. 2 danske postkasser.

Det hvide under figurerne og postkaserne er kun for at fiksere emnerne ved fotograferingen.

Initiativet til denne spændende detalje til anlægget skyldes forretningen TOG-DILLEN og de føres også i webshoppen.

Postbudene er bl.a. set hos Tog og Tekno og hos Spor23.dk, men de føres formentlig i flere forretninger landet over.

Forretningerne har sikkert også et udvalg af danske postbiler som et supplement til postbudene.


26. januar 2014 Endnu et spændende privatbanelokomotiv...
Jeg kom nok lidt vel hurtigt igennem nyhedskataloget fra Brawa for et par dage siden, for ret så anonymt på de 100 sider fandtes der også en beskrivelse (uden billede) af et diesellokomotiv fra en dansk privatbane.

I løbet af 2. kvartal 2014 kommer der således en model af ML25 (oprindelig en tysk V 100) fra VLTJ på markedet.
Brawa har nykonstrueret modellen - som i øvrigt kommer i en del varianter - og den kommer som en standardversion til AC og DC med 21-bens lyddekoder samt som en "EXTRA"-udgave med bl.a. digitalkobling samt ventilator.


23. januar 2014 DSB tankvogn fra Brawa...
Igennem de sidste par år har Brawa også tilgodeset det danske marked med en enkelt eller flere af firmaets lækre modeller.

Også i år vil der komme en ny dansk model fra firmaet.


Årets model er en epoke III tankvogn fra "SHELL". Modellen af litra ZE 502 812 skulle komme på markedet i 3. kvartal 2014.
Katl.nr. for denne model er 48867.


22. januar 2014 MX'ere fra Nordjyske Jernbaner...
I løbet året vil Hobbykæden få 3 nye lokomotiver i serien HK-modeller - forretningens egen serie af specialfremstillede modeller.

De 3 lokomotiver vil være i Nordjyske Jernbaners flotte blå/hvide design, og der er tale om MX'erne M9, M10 og M11.

Modellerne vil komme til AC og AC med lyd samt DC og DC med lyd. I modellerne med lyd vil der være en ESU Loksound dekoder hvor lyden kommer fra Danske Loksounds. Modellerne vil komme i et begrænset oplag.

Modellerne er tidligere udsendt af HELJAN i AC og DC i det oprindelige design fra Skagensbanen - den første (M9) kom på markedet i 1998.


15. januar 2014 Få nyheder i år fra Roco...
Igennem en del år har danske mj'ere været forvænt med et imponerende dansk nyhedsprogram fra Roco, men i år er kursen lagt radikalt om - indtil nu synes der kun at komme to nyheder.

Den ene af disse nyheder er et vognsæt bestående af to styk DSB litra TF.

Den anden af årets nyheder vil være en DSB skydevægsvogn litra Hbbillns - en tilsvarende model vil også komme i str. TT.


14. januar 2014 Så skete det langt om længe...
Atter i år er DSB litra MY blandt de danske nyheder fra Märklin, og da det synes at være en endda ret så ofte tilbageværende begivenhed, er dette i sig selv næppe den helt store nyhed for de danske mj'ere.

MEN, den største nyhed siden MY'eren kom på markedet i 1964 må være, at nu kommer der langt om længe en model i den rigtige længde - tidligere modeller 205mm imod den nye på 217mm.
Märklin har så sandelig taget sig godt tid inden fremstillingen af de nye værktøjer.


Katl.nr. 39670

Katl.nr. 39674

Den korrekte model kommer som både vinrød og rød/sort og vil være udstyret med mfx dekoder, lyd, centermotor, indretning af førerrum og motorrum samt med mange muligheder for lyssætning inkl. i førerrummene.

Det tog sin tid at få bragt MY'eren up to date.


I år vil der også kommet et vognsæt fra Märklin bestående af 4 stk. vinrøde litra CL.

Katl.nr. 42768




Til 2013-nyt 2. halvår.
Til top

www.DANSKmodel.dk